19. septembar 2023 15:39

Indija: Obnovljen predlog zakona o većem učešću žena u zakonodavnim telima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Indija: Obnovljen predlog zakona o većem učešću žena u zakonodavnim telima

Foto: shutterstock.com/travelwild, ilustracija

NJU DELHI - Indijska vlada je danas obnovila predlog zakona o rezervisanju trećine mesta u Donjem domu nacionalnog parlamenta i u državnim skupštinama za žene, vraćajući u fokus predlog koji bi trebalo da poboljša rejting premijera Narendre Modija među ženama.

Na ovaj sporni zakonski predlog čeka se decenijama zbog protivljenja nekih političkih partija i potrebno je da ga usvoje oba doma parlamenta i većina državnih zakonodavnih tela da bi postao zakon, navodi Rojters.

Oživljavanje ovog zakonskog predloga dolazi 7,5 meseci uoči opštih izbora zakazanih za maj 2024. godine, kada će Naredra Modi pokušati da osvoji svoj treći premijerski mandat.

Analitičari ocenjuju da su se poboljšale šanse da ovaj predlog bude usvojen u nacionalnom parlamentu jer se tokom poslednjih nekoliko godna smanjilo protivljenje pojedinih političkih subjekata.

"Želimo da se što više žena uključi u proces razvoja zemlje", rekao je Modi, lider vladajuće nacionalističke Baratia Džanata Partije (BJP).

Žene čine skoro polovinu od 950 miliona registrovanih birača u Indiji, ali svega 15 odsto parlamentarnih poslanika i oko 10 odsto zastupnika u državnim zakonodavnim telima čine žene, što najmnogoljudniju zemlju na svetu svrstava na začelje globalne rang liste o rodnom paritetu u zakonodavnim telima, navodi Rojters.