16. jul 2024 12:39

Grupa poslanika pozvala EU da oduzme Mađarskoj pravo glasa u bloku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grupa poslanika pozvala EU da oduzme Mađarskoj pravo glasa u bloku

Foto: Shutterstock.com/Artur Bogacki, ilustracija

BRISEL - Grupa od 63 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je od EU da povuče mađarsko pravo glasa u bloku, kao odgovor na nedavne posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu. Poslanici su rekli da je Orban namerno navodio da te posete vrši u ime cele EU, iako za to nije imao ovlašćenja.

"Premijer Orban već je naneo značajnu štetu iskorišćavanjem i zloupotrebom uloge Predsedništva Saveta. To zahteva realne akcije, kao što je suspendovanje glasačkih prava Mađarske u Savetu, pošto je praksa pokazala da verbalne osude ove situacije nemaju efekta", navedeno je u pismu koje je objavljeno na Iksu, prenosi Rojters.

Pismo su potpisali poslanici brojnih političkih grupa u skupštini EU, uključujući Evropsku narodnu partiju desnog centra, što je prema pisanju agencije, najveća frakcija u Parlamentu, kao i socijaliste, liberale, evropske konzervativce i reformiste i Zelene.

Poslanici nemaju formalnu mogućnost da Mađarskoj oduzmu glasačka prava, ali nastoje da izvrše politički pritisak na Brisel da preduzme oštrije mere prema Budimpešti.

Evropska komisija saopštila je juče da će prestati da šalje komesare na neformalne sastanke koje organizuje mađarsko predsedništvo EU.

Mađarska vlada odgovorila je kritikujući Evropsku komisiju što je "izabrala" institucije i zemlje sa kojima želi da sarađuje.

Orban se prošle nedelje sastao sa američkim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom, a pre toga otputovao je u Ukrajinu i Rusiju kako bi se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

U Pekingu se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, u, kako je sam nazvao "mirovnoj misiji" za okončanje rata u Ukrajini.