15. avgust 2024 19:19

Lami i Sežurne sutra u poseti Izraelu na razgovoru sa Kacom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lami i Sežurne sutra u poseti Izraelu na razgovoru sa Kacom

Foto: PA via AP/Lucy North

LONDON - Šefovi diplomatija Velike Britanije i Francuske, Dejvid Lami i Stefan Sežurne, posetiće sutra Izrael i sastati se sa ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacom kako bi razgovarali o naporima da se spreči regionalna eskalacija, navodi se u saopštenju Kacovog ministarstva.

Kako prenosi Tajms of Izrael, ministri će takođe razgovarati o nastojanjima da se postigne sporazum o taocima sa Hamasom.

Očekuje se da će Kac istaći potrebu da se Iranu uvedu oštre sankcije zbog nuklearnih, raketnih i bespilotnih programa, kao i da Revolucionarna garda bude proglašena terorističkom organizacijom.

Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije i Francuske još nisu potvrdili boravak šefova diplomatija u Izraelu.

Ranije danas, izvori su za Skaj njuz rekli da će se Lami u Izraelu sastati sa premijerom Benjaminom Netanijahuom u pokušaju da spreči ''sveobuhvatni rat'' na Bliskom istoku.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je objavilo Lamijevo saopštenje u kojem ministar poziva britanske saveznike na Bliskom istoku da "izaberu mir".

''Nalazimo se u ključnom trenutku za globalnu stabilnost. Naredni sati i dani mogli bi da definišu budućnost Bliskog istoka“, rekao je Lami, prenosi Rojters.

On je ponovio poziv na primirje u Pojasu Gaze, dodavši da će se Britanija osloniti na diplomatska sredstva da postigne prekid vatre.

Izjava ministra dolazi usred nove runde pregovora između Izraela i Hamasa u Dohi, uz učešće zemalja posrednica SAD, Katara i Egipta.