26. januar 2023 13:54

Dačić: Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma

Foto: Tanjug video

ANKARA - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Ankari, nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, da bi Srbija volela da Turska bude važan faktor stabilnosti u našem regionu i da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma na KiM.

Dačić je preneo na konferenciji za medije da je sa Čavušogluom razgovarao i o aktulenoj situaciji na Balkanu.

 

"Mi bismo voleli da Turska bude važan faktor regionalne stabilnosti u našem regionu, a to znači da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kada je reč o Prištini kako bismo imali konstruktivan odnos od Prištine kada je reč o primeni Briselskog sporazuma i drugih ranije potpisanih sporazuma, kako bismo uopšte mogli da razgovaramo o nekim trajnim političkim rešenjima", poručio je Dačić.

Dačić i Čavošoglu osudili paljenje Kurana u Stokholmu

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske osudili su danas paljenje Kurana u subotu u Stokholmu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle razgovora dvojice  šefova diplomatija u Ankari, a na pitanje novinara da prokomentarišu paljenje Kurana u Švedskoj, Dačić je rekao da je tragično da u jednom društvu koje je deo EU i Zapada postoji atmosfera da se tako nešto dogodi.

Naročito zato, dodao je, što smo svi mi decenijama unazad bili u prilici da slušamo razne lekcije iz tih delova sveta.
"Tamo gde neko pali knjige, to je prvi korak da neko pali i ljude. Moram da kažem, i pored svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije koji su bili i krvavi, nisam čuo da se negde desilo u našem regionu da je neko zapalio Bibliju ili Kuran", istakao je Dačić.