13. maj 2023 09:03

Španski premijer Pedro Sančez: U ukrajinskom ratu postoje agresor i žrtva, a agresor je Putin

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španski premijer Pedro Sančez: U ukrajinskom ratu postoje agresor i žrtva, a agresor je Putin

Foto: AP Photo/Susan Walsh

VAŠINGTON - Američki predsednk Džozef Bajden i španski premijer Pedro Sančez naglasili su da podržavaju Ukrajinu u ratu sa Rusijom, a španski premijer nazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina "agresorom".

Tokom susreta u Ovalnom kabinetu, Bajden je rekao da dve zemlje "zajedno podržavaju Ukrajinu", dok je Sančez za rat krivio Vladimira Putina.

"Podržavamo Ukrajinu. Naravno, radimo na dugotrajnom miru koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN. Nemojte da imate dilemu, u ovom ratu postoji agresor i žrtva, a agresor je predsednik Putin", izjavio je Sančez, preneo je Rojters.

On je izrazio "bezrezervnu podršku" ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom i podržao njegov mirovni predog, u kojem se traži da se vrati Ukrajini teritorije pre ruske aneksije Krima 2014. godine.

Španski diplomatski izvor je rekao da, dok se s jedne strane Madrid slaže sa Vašingtonom oko nelegalnog rata Rusije, od Sančeza se očekivalo da Bajdenu prenese drugačije stavove Kine i Brazila, kao i da predloži da se čuju stavovi zemalja koje nisu članice NATO, a pogođene su ratom.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da Kina i Brazil "mogu da igraju ulogu u eventualnim mirovnim razgovorima", ali je naglasio da na kraju rata moraju biti ispoštovani principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Podržavamo poziv Zelenskog da se okonča rat sa Rusijom, tako što će se poštovati određeni principi, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je američki zvaničnik pre susreta Bajdena i Sančeza.

Na početku sastanka, Bajden je rekao da su Vašington i Madrid potpisali sporazum o vojnoj saradnji, kao i da će se obe zemlje pozabaviti pitanjem migracija.

"Obe zemlje se suočavaju sa izazovima koje donose migracije na severnoj hemisferi. Radite ogroman posao", rekao je Bajden španskom premijeru.