25. februar 2024 15:14

Sirski i Umerov obišli prvu liniju fronta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sirski i Umerov obišli prvu liniju fronta

Foto: Head of the Russian-controlled Donetsk region Denis Pushilin telegram channel via AP/

KIJEV - Načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Oleksandar Sirski i ukrajinski ministar odbrane Rustan Umerov obišli su danas borbena mesta na prvoj liniji fronta.

Sirski je na svom Telegram kanalu naveo da su sa trupama na prvoj liniji fronta razgovarali i "temeljno analizirali" situaciju na bojnom polju, prenosi AP.

On nije precizirao gde su tačno on i Umerov otišli, ali je naveo da je "situacija teška" za ukrajinske trupe i da im je "potrebna stalna kontrola" na mnogim delovima fronta.

Ukrajina je izgubila strateški istočni grad Avdijevku nakon intenzivnih bitaka ovog meseca. 

Sirski: Situacija na frontu teška na mnogim pravcima

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je danas da je situacija teška na mnogim pravcima na frontu sa ruskim snagama i da zahteva stalno praćenje.

"Neprijatelj vrši redovne napade na položaje naših trupa", napisao je Sirski na svom Telegram kanalu nakon što je sa ministrom odbrane Rustemom Umerovim obišao isturena komandna mesta u zoni borbenih dejstava.

Sirski i Umerov su saslušali izveštaje komandanata o situaciji na frontu, analizirali situaciju i razgovarali o narednim koracima, prenosi Unian.

Umerov: Oko 50 odsto zapadnog naoružanja Ukrajini ne stiže na vreme

Oko 50 odsto zapadnog naoružanja Ukrajini ne stiže na vreme, rekao je danas ministar odbrane te zemlje Rustem Umerov i upozorio da to utiče na situaciju na frontu u ratu sa Rusijom.

"Pošto je situacija uvek dinamična i uvek se menja, 50 odsto naoružanja ne stiže na vreme“, rekao je Umerov na konferenciji "Ukrajina. Godina 2024“, dan nakon druge godišnjice početka rata.

Prema njegovim rečima, ovakva kašnjenja pomoći partnera "dovode do gubitka ljudstva i teritorija" posebno imajući u vidu rusku „vazdušnu superiornost“. "Ovo je rat u kojem savezničke snage moraju da izvrše isporuke na vreme“, poručio je Umerov, prenosi Unian.

Ukrajinski ministar odbrane je rekao i da je Ukrajina već pripremila „moćan“ plan za 2024. godinu, koji će dati rezultat.

"Činimo sve moguće i nemoguće da napravimo proboj. Plan za 2024. već postoji. Ne govorimo o tome javno. On je moćan, jak, daje ne samo nadu, već će dati i rezultate u 2024. godini", rekao je Umerov na konferenciji "Ukrajina. Godina 2024“, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Kijev: Tokom noći uništeno 16 od 18 dronova koje je lansirala Rusija

Ukrajina je uništila 16 od 18 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Dodaje se da su ukrajinske ratne vazduhoplovne snage i protivvazdušna odbrana uništile dronove iranske proizvodnje iznad osam regiona u centralnom, zapadnom i južnom delu Ukrajine, uključujući i u regionu Kijeva.

Na Telegram kanalu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva se ističe da su bespilotne letelice doletele iz grada Primorsko-Ahtarsk iz Krasnodarske oblasti, kao i sa rta Čauda, sa poluostrva Krim.

Šmihal: Ukrajina očekuje 11,8 milijardi dolara ekonomske podrške od SAD u 2024. godini

Ukrajina očekuje da će ove godine dobiti 11,8 milijardi dolara ekonomske podrške od SAD, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Kijev se suočava sa budžetskim deficitom od 37 milijardi dolara za 2024. godinu, preneo je Rojters.

Šmihal je na konferenciji u Kijevu, koju je prenosila televizija, rekao da se nada da će poslanici SAD odobriti dugo očekivanu ekonomsku i vojnu pomoć.

Ukrajina, takođe, očekuje da će dobiti 18 milijardi evra pomoći od EU, koja je odobrena ranije ove godine.