25. april 2024 19:16

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se ruski izbori osuđuju kao "nelegitimni"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se ruski izbori osuđuju kao "nelegitimni"

Foto: Tanjug video, arhiva

BRISEL - Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, nelegitimni predsednički izbori u Rusiji i na "ruskim okupiranim teritorijama u Ukrajini", održani od 15. do 17. marta 2024. godine.

Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju zemlje članice EU i međunarodnu zajednicu da ne priznaju ishod izbora kao legitiman, jer su, kako navode, održani na nezakonito okupiranim teritorijama Ukrajine i unutar Rusije, i "nisu bili ni slobodni ni pošteni".

"Ovaj farsični nastup ruskih vlasti imao je jedini cilj da stvori privid izbornog legitimiteta za Vladimira Putina, njegovu politiku nemilosrdne domaće represije i, pre svega, za agresorski rat protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EP.

Takođe se izražava žaljenje što je premijer Mađarske Viktor Orban odlučio da odstupi od EU i čestita Vladimiru Putinu na "lažnom reizboru".

"Parlament poziva države članice da ograniče odnose sa Putinom na pitanja neophodna za regionalni mir, kao i humanitarne svrhe i svrhe ljudskih prava, na primer, razmenu zatvorenika, povratak dece deportovane iz Ukrajine ili pozivanje na oslobađanje političkih zatvorenika", stoji u saopštenju.

Dodaje se da EU treba da iskaže punu solidarnost sa ruskim civilnim društvom i da sankcioniše počinioce kršenja ljudskih prava.

"Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju EU i države članice da nastave da aktivno podržavaju nezavisne ruske organizacije civilnog društva, nezavisne medije i branioce ljudskih prava i da se aktivno angažuju i nude podršku ruskoj demokratskoj opoziciji", zaključuje se u saopštenju.

Rezolucija je usvojena sa 493 glasa za, 11 protiv i 18 uzdržanih.