7. maj 2024 20:53

Putin: Rusija će nastaviti da radi na formiranju multipolarnog svetskog poretka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Rusija će nastaviti da radi na formiranju multipolarnog svetskog poretka

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sergei Bobylev

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da će Rusija nastaviti da radi sa partnerima na formiranju multipolarnog svetskog poretka, kao i da je razgovor o bezbednosnim pitanjima sa zapadnim zemljama moguć, ali pod ravnopravnim uslovima.

"Zajedno sa partnerima u evroazijskim integracijama, sa drugim centrima za suvereni razvoj, nastavićemo da radimo na formiranju multipolarnog svetskog poretka, ravnopravnog i nedeljivog sistema bezbednosti", rekao je Putin na ceremoniji inauguracije u palati u Kremlju.

Rekao je da je Rusija bila i biće otvorena za jačanje dobrih odnosa sa svim zemljama koje u noj vide pouzdanog i poštenog partnera.  

Rusija ne odbija dijalog sa zapadnim zemljama, ali da je izbor na njima, istakao je Putin.

"Da li i dalje planiraju pokušaje da obuzdaju razvoj Rusije, nastave politiku agresije, pritisak na našu zemlju koji ne prestaje godinama, ili traži put ka saradnji i miru", rekao je ruski lider na ceremoniji inauguracije.

Putin položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Rusije u novom mandatu

Ruski lider danas je na ceremoniji inauguracije u Velikom kremaljskom dvorcu položio zakletvu i zvanično postao predsednik Rusije.

Putin će na funkciji ostati narednih šest godina, do 2030. godine, prenosi RIA Novosti.

Ceremonija inauguracije počela je svečanim unošenjem ruske nacionalne zastave, predsedničkog standarda, ruskog Ustava i obeležja ruskog predsednika u Svetoandrejsku salu Velikog kremaljskog dvorca, a prisustvovali su joj senatori, poslanici Državne dume, sudije Ustavnog suda, guverneri, članovi vlade, predstavnici tradicionalnih verskih zajednica, strani ambasadori i drugi gosti.

Ruski proizvođači automobila su posebno za ovu priluku prilagodili predsednički automobil Aurus Senat, a na putu do Velikog kremaljskog dvorca predsedničku limuzinu pratili su i novi električni motocikli Aurus.

Prema Ustavu Rusije, vlada predaje ovlašćenja budućem predsedniku, a ministri će u tehničkom mandatu nastaviti rad do formiranja novog kabineta.

Premijera će imenovati predsednik nakon što Državna duma odobri kandidaturu u roku od dve nedelje. 

Stano: Ambasadori EU i SAD nisu prisustvovali Putinovoj inauguraciji

Ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi nisu prisustvovali ceremoniji inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je ta odluka u skladu sa stavom većine zemalja članica bloka.

''Naš ambasador neće prisustvovati, većina država članica neće prisustvovati'', rekao je Stano, a prenosi Rojters.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da inauguraciji ruskog predsednika neće prisustvovati ni američki ambasador u Moskvi.

Delegacija Velike Britanije neće prisustvovati Putinovoj inauguraciji

Delegacija Velike Britanije nesu prisustvovali današnjoj ceremoniji inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je Forin ofis.

"Velika Britanija neće poslati svog predstavnika na inauguraciju predsednika Vladimira Putina", izjavio je portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je saveznike Kijeva da ne priznaju Putina kao legitimnog predsednika Rusije.

"Ukrajina ne vidi pravne osnove da ga prizna kao demokratski izabranog i legitimnog predsednika Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju.

Putin naložio vladi da obezbedi rast ruskog BDP-a iznad svetskog proseka do 2030

Vladimir Putin postavio je danas vladi zadatak da do 2030. godine obezbedi uslove za stopu rasta ruskog BDP-a iznad svetskog proseka, što je navedeno u ukazima kojima su postavljeni dugoročni ciljevi nacionalnog razvoja, preneo je TASS.

U tim dokumentima, kojima se definiše postizanje nacionalne strategije "Održiva i dinamična ekonomija" do 2030. i 2036. godine, navodi se da treba dostići četvrto mesto u svetu po bruto-domaćem proizvodu.

TASS ističe i to da su među proklamovanim ciljevima održavanje makroekonomske stabilnosti i smanjenje nivoa strukturne nezaposlenosti. Ruski predsednik postavio je i zadatak da do 2030. godine bude povećan obim poljoprivredne proizvodnje za najmanje 25 odsto u odnosu na 2021. godinu.

U dokumentu se pominje povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda za najmanje 1,5 puta do 2030. godine u odnosu na pomenuti period od pre četiri godine.

Putin je naložio i povećanje udela turističke industrije u nacionalnom BDP-u na pet odsto do 2030. godine.

Ruski lider traži da izvoz turističkih usluga do 2030. godine treba da bude povećan tri puta u odnosu na nivo iz 2023. godine.

 

Putin potpisao ukaz prema kom bi siromaštvo u Rusiji bilo ispod 7 odsto do 2030.

Vladimir Putin potpisao je ukaz o utvrđivanju ciljeva nacionalnog razvoja u narednom periodu, u okviru kojih bi stopa siromaštva u Rusiji trebalo da bude smanjena na ispod sedam odsto do 2030. godine i ispod pet odsto do 2036. godine, saopštio je danas Kremlj.

U tom dokumentu se navodi i da bi nivo siromaštva velikih porodica trebalo da bude snižen na 12 odsto do 2030. i na osam odsto do 2036. godine, preneo je TASS.

Na ovaj način bio bi definisan nacionalni cilj "Očuvanje stanovništva, jačanje zdravlja i unapređenje blagostanja ljudi i podrška porodici".

Nova majska uredba, koja nosi naziv "O nacionalnim ciljevima razvoja Ruske Federacije do 2030. godine i na duži rok do 2036" definiše strategiju nacionalnog razvoja kao što su očuvanje stanovništva i podrška porodici, vaspitanje patriotske i društveno odgovorne ličnosti, udobno i bezbedno životno okruženje. Uredba obuhvata i ekološku dobrobit, održivu i živahnu ekonomija, tehnološko liderstvo i digitalnu transformaciju državne uprave.

U preambuli uredbe navodi se da je ona definisana u cilju održivog ekonomskog i društvenog razvoja zemlje, jačanja suvereniteta njene vlasti, kulture, vrednosti i privrede, povećanja stanovništva i poboljšanja životnog standarda.

Putin je, kako se navodi u dokumentu, zasnovao ukaz "na tradicionalnim ruskim duhovnim i moralnim vrednostima i principima patriotizma, prioriteta ličnosti, socijalne pravde i jednakih mogućnosti, obezbeđivanja bezbednosti zemlje i javne bezbednosti" Među stavkama uredbe su i otvorenost prema spoljnom svetu, ekonomski razvoj zasnovan na fer konkurenciji, preduzetništvo i privatna inicijativa, visoka efikasnost i tehnologija.

Uredba se sastoji od 11 stavova, od kojih su mnogi podeljeni u posebne podstavke sa specifičnim ciljevima, a zamenila je prethodnu verziju dokumenta o razvojnim ciljevima od 2020. godine.