7. maj 2024 15:14

Ukrajina: Jedna osoba ubijena, četiri ranjene u ruskom granatiranju Sumske oblasti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: Jedna osoba ubijena, četiri ranjene u ruskom granatiranju Sumske oblasti

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/

KIJEV - U ruskom granatiranju severoistočne ukrajinske oblasti Sumi jedna osoba je poginula, a četiri, među kojima dvoje dece, su ranjene, saopštila je policija Sumske oblasti.

"U protekla 24 sata ruske trupe su otvorile vatru na teritoriju regiona. Ukupno su zabeležena 224 udara. U granatiranju je poginula jedna osoba, a ranjeno dvoje maloletne dece i dvoje odraslih", navodi se u saopštenju policije na Telegram kanalu.

U napadu je oštećeno 10 privatnih kuća, šest stambenih zgrada, osam vozila, kao i dve upravne zgrade, energetska i kritična infrastruktura, imovina preduzeća, radnja i magacin.

Pored toga, uništen je hangar jedne kompanije i zapaljen je rezervoar za gorivo, navodi se u saopštenju.

Odbor Vrhovne rade odobrio nacrte zakona o vanrednom stanju i mobilizaciji

Odbor za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinske Vrhovne rade usvojio je danas predloge zakona o produženju perioda vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana.

Narodni poslanik Jaroslav Železnjak objavio je na Telegram kanalu da bi parlament već sutra trebalo da odobri ove akte.

Kako prenosi Ukrinform, nacrti zakona "O produženju perioda vanrednog stanja u Ukrajini" i "O produženju perioda opšte mobilizacije" stigli su u Vrhovnu radu 6. maja, a inicirao ih je predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina pregleda ostatke severnokorejskih raketa koje je koristila Rusija

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva pregledao je ostatke 21 od ukupno 50 severnokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala u periodu između kraja decembra 2023. i kraja februara 2024. godine, nastojeći da procene pretnju od vojne saradnje Moskve i Pjongjanga, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca Andrija Kostina saopštila je da se može zaključiti da je stopa neuspešnosti severnokorejskog naoružanja visoka.

"Otprilike polovina severnokorejskih projektila je skrenula sa programirane putanje i eksplodirala u vazduhu. U takvim slučajevima ostaci projektila nisu pronađeni", navodi se u pisanim odgovorima Kostinove kancelarije dostavljene agenciji Rojters.

Severnokorejski projektili čine mali deo ruskog raketnog arsenala koji se koristi u ratu protiv Ukrajine, ali je njihova upotreba izazvala zabrinutost Seula i Vašingtona da bi to mogla biti najava kraja gotovo dvodecenijskog konsenzusa među stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o sprečavanju Pjongjanga da proširuje svoje programe nuklearnih i balističkih projektila.