8. maj 2024 08:30

Lekari bez granica pozvali Izrael da prestane s napadima na Rafu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lekari bez granica pozvali Izrael da prestane s napadima na Rafu

Foto: AP Photo/Ramez Habboub

PARIZ - Izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) Avril Benoa izjavila je danas da izraelski vojni napad na grad Rafu u južnom delu Pojasa Gaze, gde je više od 1.5 miliona civila, stanovnika i raseljenih, zarobljeno na malom delu zemlje, predstavlja rizik da se to mesto pretvori u groblje.

''Tokom sedam meseci bili smo svedoci neselektivnog ubijanja civila, napada na humanitarne radnike – uključujući naše osoblje – uništavanja medicinskih objekata i opstrukcije pomoći za spasavanje života. Ne možemo zamisliti šta bi dalja eskalacija ovog sukoba značila za ljude koji su već toliko propatili u ovom ratu bez pravila'', napisala je Benoa na svom nalogu na mreži Iks.

Ona je pozvala Izrael da odmah prekine sa svojim napadima, dodajući da bi dalja vojna eskalacija predstavljala direktan napad na ''zarobljeno stanovništvo''.

''Vojna eskalacija u Rafi ugušila bi ionako krhku humanitarnu reakciju u trenutku kada zdravstvene i humanitarne potrebe rastu'', ocenila je izvršna direktorka Lekara bez granica.

Poslanici SAD: Sankciju za MSP u slučaju naloga za hapšenje zvaničnike Izraela

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol izjavio je da poslanici Republikanske stranke pripremaju zakon za kažnjavanje Međunarodnog suda pravde (MSP) "iz predostrožnosti", u slučaju da izda nalog za hapšenje zvaničnika Izraela.

Mekol je juče naveo da su ti poslanici u kontaktu sa tužiocem MSP Karimom Kanom i da žele da mu naglase da je "polaženje putem naloga za hapšenje veoma loša ideja", prenosi portal Aksios.

Kan je u petak izjavio da se njegova kancelarija trudi da sarađuje sa svima kroz dijalog, ali da se "nezavisnost i nepristrasnost podrivaju kad pojedinci prete odmazdom protiv suda ili njegovog osoblja".

AP: SAD obustavile pošiljku od 3.500 bombi Izraelu pre ofanzive na Rafu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obustavila je prošle nedelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti o tada potencijalnoj kopnenoj ofanzivi na Rafu, prenosi danas Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi, a da je obustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

"Kako je delovalo da se izraelski lideri približavaju odluci prošlog meseca o takvoj operaciji, počeli smo pažljivo da razmatramo predložene transfere određenog oružja Izraelu koje bi moglo biti upotrebljeno u Rafi", rekao je taj zvaničnik.

Izraelski ratni kabinet je u ponedeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', i pored ranijeg saopštenja Hamasa da je ta palestinska militantna grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

Iz izraelskog kabineta je saopšteno da je cilj ''operacije'' u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi.