1. jun 2024 11:41

Subianto: Indonezija spremna da pošalje mirovne trupe u Gazu radi sprovođenja prekida vatre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Subianto: Indonezija spremna da pošalje mirovne trupe u Gazu radi sprovođenja prekida vatre

Foto: AP Photo/Vincent Thian

SINGAPUR - Novoizabrani predsednik Indonezije Prabovo Subianto izjavio je danas da je njegova država voljna da pošalje mirovne trupe koje bi pomogle sprovođenje prekida vatre u Gazi ako to bude potrebno.

"Kad bude potrebno i kad budu tražile Ujedinjene nacije, spremni smo da doprinesemo značajnim mirovnim snagama u održavanju i nadgledanju ovog potencijalnog prekida vatre, kao i sprovođenju zaštite i bezbednosti za sve strane", rekao je predsednik Indonezije na "Shangri-La dijalogu", godišnjem azijskom forumu za odbranu i bezbednost koji se održava u Singapuru.

On je dodao da je predlog Izraela o prekidu vatre, koji je juče predstavio američki predsednik Džozef Bajden, "korak u dobrom pravcu".

Istakao je da je potrebna sveobuhvatna istraga povodom "humanitarne katastrofe" u Rafi na jugu Gaze, kao i "pravedno rešenje" koje, kako je naveo, ne uključuje samo pravo Izraela da postoji, već i pravo Palestinaca da imaju svoju državu i mir.

Prabovo (72) je bivši general specijalnih jedinica i trenutni ministar odbrane, a na dužnost predsednika će stupiti u oktobru.

Bajden je juče izneo izraelski plan u tri faze za prekid vatre u Pojasu Gaze, koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu.

Hamas je potom saopštio da pozitivno gleda na sadržaj tog predloga.