10. jun 2024 22:10

Sergej Lavrov: Zapad teži da nametne svoj poredak u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sergej Lavrov: Zapad teži da nametne svoj poredak u svetu

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File/Yury Kochetkov

NIŽNJI NOVGOROD - Na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su poslednji događaji na globalnoj sceni otkrili "pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svetu".

"Nedavni međunarodni događaji skinuli su maske sa onih koji su do sada, verbalno, polagali gotovo isključivo pravo da utvrđuju takozvane univerzalne vrednosti koje se propagiraju kao poredak zasnovan na pravilima", istakao je Lavrov, prenosi TASS.

On je naveo da pristalice ovog koncepta pokušavaju da nametnu norme i mehanizme interakcije od kojih samo oni imaju korist, zamenjujući ravnopravan i pošten dijalog koalicijama koje deluju prikriveno i prisvajaju pravo da govore i deluju u ime celog sveta.

Lavrov je naglasio da SAD i njeni saveznici ne odustaju od pokušaja da zadrže svoju posustalu dominaciju i "usporavaju objektivne procese oblikovanja multipolarnosti".

"Oni koriste ekonomske instrumente kao oružje, pokušavajući da, pritiskom kroz sankcije i finansijskim ucenama, utiču na izbor modela trgovinskih partnera i razvoja suverenih država", ukazao je Lavrov.