20. jun 2024 13:37

Južna Koreja kritikovala sporazum Rusije i Severne Koreje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Južna Koreja kritikovala sporazum Rusije i Severne Koreje

Foto: Shutterstock.com/Wollertz, ilustracija

SEUL - Predsednički kabinet Južne Koreje osudio je danas sporazum koji su postigle Rusija i Severna Koreja kojim obećavaju uzajamnu pomoć u odbrani u slučaju rata i naveo je da će razmotriti isporuku oružja Ukrajini.

Komentari visokog predsedničkog zvaničnika, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, usledili su nekoliko sati nakon što su severnokorejski mediji objavili detalje sporazuma postignutog između njenog lidera Kim Džong Una i ruskog predsednika Vladimira Putina tokom jučerašnjeg samita u Pjongjangu, prenosi AP.

Kabinet južnokorejskog predsednika Jun Suk Jola izdao je saopštenje u kojem je osudio pomenuti sporazum, nazivajući ga pretnjom po bezbednost Juga i kršenjem rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Kabinet je takođe napomenuo da će taj sporazum imati negativne posledice na odnose Seula i Moskve.

Predsednički zvaničnik je takođe rekao da će Seul zbog tog sporazuma razmotriti isporuku oružja Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv Rusije.

Južna Koreja, izvoznik oružja koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, pružila je humanitarnu pomoć i drugu podršku Ukrajini i pridružila se ekonomskim sankcijama koje je Amerika uvela Moskvi.

Međutim, Južna Koreja do sada nije direktno obezbedila oružje Ukrajini, jer se pozivala na dugogodišnju politiku neisporučivanja oružja zemljama koje su aktivno uključene u sukob.

Samit između Kima i Putina održan je u trenutku kada su SAD i njeni saveznici izrazili zabrinutost zbog mogućeg aranžmana o naoružanju u kojem Pjongjang daje Moskvi potrebnu municiju za rat u Ukrajini, u zamenu za ekonomsku pomoć i tehnologiju vezanu za nuklearni i raketni program.

Nakon samita, Kim je rekao da dve zemlje imaju "vatreno prijateljstvo" i da je sporazum njihov "najjači ugovor ikada".

On je obećao punu podršku Rusiji u ratu sa Ukrajinom.

Kim je poslednjih meseci učinio Rusiju svojim prioritetom dok nameće spoljnu politiku koja za cilj ima proširenje odnosa sa zemljama koje se suprotstavljaju Vašingtonu, ističe AP.