27. jun 2024 13:03

Španski parlament velikom većinom odbacio inicijativu da se prizna KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španski parlament velikom većinom odbacio inicijativu da se prizna KiM

Foto: Shutterstock.com/alexfan32, ilustracija

MADRID - Španski parlament odbacio je danas inicijativu pojedinih katalonskih stranaka da Španija prizna Kosovo i Metohiju.

Inicijativa je odbačena sa 293 glasa "protiv", 27 uzdržanih glasova, i 25 glasova "za".

Predlog da se ta inicijativa nađe na dnevnom redu današnjeg zasedanja, dala je katalonska separatistička stranka Juntas čiji je poslanik Eduard Pujol Bonel u utorak, prilikom obrazlaganja predloga rekao da je KiM "pravna država" i da je odluku o proglašenju nezavisnosti priznao Haški sud.

Njega su tada podržale baskijske i druge katalonske stranke, koje se inače zalažu za otcepljenje Baskije, odnosno Katalonije od Španije.

Usvajanju inicijative tada su se oštro usprotivile konzervativne stranke VoX, Narodna partija (PP) i Socijalistička partija Galicije. 

Karlos Flores Huberijas iz stranke VOX naveo je tada da postoji mnogo razloga zašto Španija to ne bi trebalo da uradi i naveo da stav Španije poštuju druge zemlje, da Španiju niko ne tera da to uradi, da priznavanje nečije teritorije kao države, druge države donose na osnovu svojih nacionalnih interesa.

On je podsetio i na međunarodno pravo i rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 koja je potvrdila posvećenost država članica Ujedinjenih nacija suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije i drugih država u regionu.

"I nijedna kasnija rezolucija, a još manje obmanjujuća rezolucija Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010, koja je ignorisala bilo kakvu analizu o tome da li je međunarodno pravo Kosovu dalo pozitivno pravo da jednostrano proglasi svoju nezavisnost, ne dovodi do suprotnog", rekao je poslanik Vox-a.

Rikardo Tarno Blanko iz Narodne partije (PP) rekao je da je zahtev da se prizna KiM jedna od najponavljanijih mantri katalonskih separatista i naglasio da Katalonija nema nikakvu sličnost sa KiM jer tu nije došlo do proterivanja 700.000 građana, ubijanja građana niti vojne okupacije.

Dodao je i da se za PP ništa nije promenilo po pitanju međunarodnog prava i političke situacije da se prizna nezavisnost tzv. Kosova.

"Ne priznajemo jednostrano proglašenje nezavisnosti iz 2008. Isto tako, verujemo da moramo da nastavimo, zajedno, da unapređujemo mir i stabilnost na Balkanu", zaključio je on.

Obdulija Taboadela Alvarez iz Socijalističke partije Galicije (GS) rekla je da Španija ostaje čvrsta u svom stavu da ne prizna KiM, ali da već dugo radi na pregovorima za rešenje sukoba unutar međunarodne zajednice.