30. jun 2024 16:21

U nevremenu u Švajcarskoj i Italiji najmanje četiri osobe poginule

Izvor: TANJUG

podeli vest

U nevremenu u Švajcarskoj i Italiji najmanje četiri osobe poginule

Foto: Keystone via AP/Michael Buholzer

BERLIN — Oluje u Švajcarskoj i severnoj Italiji izazvale su velike poplave i klizišta, pri čemu su najmanje četiri osobe poginule, saopštile su danas lokalne vlasti.

Tela tri osobe pronađena su nakon što je pokrenuto klizište u oblasti Fontana u dolini reke Mađa u švajcarskom kantonu Tičino, prenela je agencija AP.

Nevreme i jaka kiša zahvatili su i južnu i zapadnu Švajcarsku.

Naselja duž reke Mađa su evakuisana, a deo malog drumskog mosta Visletto se srušio. Jedna osoba je nestala u obližnjoj dolini Lavizara.

Reka Rona izlila se iz korita, poplavivši nekoliko oblasti kantona Vale, kao i autoput i železničku prugu.

Policija je saopštila da je u dolinama južno od Rone padala izuzetno jaka kiša, a telo čoveka čiji je prijatelj prijavio nestanak pronađeno je danas u alpskom letovalištu Sas-Grund.

Još jedan muškarac se vodi kao nestao od subote uveče u oblasti Bin, u gornjoj dolini Rone u blizini italijanske granice, saopštila je policija.

Poplave, grmljavine i klizišta takođe su pogodili različite regione na severu Italije. Vatrogasci su saopštili da su izveli oko 80 spasilačkih operacija i evakuisali desetine ljudi u severnom regionu Pijemonta.

Između Montanara i San Benjo Kanavezea, dve odrasle osobe i tromesečna devojčica spašeni su nakon što ih je nabujala reka Orko zarobila u automobilu, saopštili su vatrogasci. Istovremeno, nekoliko sela je izolovano zbog izlivanja potoka, oluja i klizišta u regionu Vale D’Aosta.