5. jul 2024 16:27

Putin: Ne zalažemo se za pauzu rata u Ukrajini već za konačni kraj konflikta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Ne zalažemo se za pauzu rata u Ukrajini već za konačni kraj konflikta

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

MOSKVA  - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se Rusija ne zalaže ni za kakvo primirje i pauzu rata u Ukrajini, već za potpuni i konačni kraj konflikta.

"Oduvek smo zauzimali stav da smo za diplomatsko rešenje sukoba, ali sa protivničke strane stalno čujemo da oni ne žele da se konflikt reši na taj način, dok sponzori sukoba nastoje da iskoriste ukrajinski narod kao žrtvu za borbu protiv Rusije", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Moskvi, preneo je Sputnjik.

Ruski lider je ocenio da je odnos između Rusije i Evropske unije (EU) "na najnižoj tački", a posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi doživljava kao pokušaj obnove dijaloga sa EU, prenose Ria novosti.

Putin je razgovor sa Orbanom, koji je prema pisanju medija trajao tri sata, nazvao korisnim i zahvalio mu na poseti.

Pre posete Moskvi, Orban je posetio Kijev prvi put posle 12 godina, gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Isto je rekao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, čija je Mađarska članica.

On je napomenuo da Orban u Moskvu putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi neće predstavljati NATO.