9. jul 2024 17:56

Makron: Nemačka i SAD glavni protivnici ulaska Ukrajine u NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron: Nemačka i SAD glavni protivnici ulaska Ukrajine u NATO

Foto: Shutterstock.com/Michele Ursi, ilustracija

VAŠINGTON  - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su Nemačka i SAD dve glavne zemlje koje se protive ulasku Ukrajine u NATO.

"Postoji snažno protivljenje SAD i Nemačke u vezi sa ciljem Ukrajine da uđe u NATO. Na kraju će to biti odluka saveznika da pozovu Ukrajinu u NATO", rekao je francuski predsednik uoči samita NATO-a u Vašingtonu.

Makron je ocenio da Ukrajina treba da "očekuje novu frustraciju" kao nakon prethodnog samita u Vilnjusu u julu 2023. godine, prenosi Kijev independent.

"Ukrajinci su se prilično iznervirali kada su zaključili da su vrata (NATO-a) otvorena, ali ne toliko. I mislim da je scenario za samit u Vašingtonu isti", rekao je Makron.

CNN je preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da će put Ukrajine ka pridruživanju NATO-u biti definisan kao "nepovratan" u nacrtu teksta zajedničkog saopštenja Alijanse na samitu.

Istovremeno, američki predsednik Džozef Bajden je u junu rekao da mir u Ukrajini znači da se osigura da Rusija više nikada neće okupirati njenu teritoriju, ali je dodao da "to ne znači ulazak Ukrajine u NATO".

Telegraf je u maju objavio, takođe pozivajući se na neimenovane izvore, da je Nemačka možda čak i skeptičnija u pogledu izgleda Ukrajine za NATO nego SAD.