10. jul 2024 21:56

Lojd Ostin: Nećemo ulaziti u Putinov rat, ali ćemo podržati Ukrajinu u borbi za suverenitet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lojd Ostin: Nećemo ulaziti u Putinov rat, ali ćemo podržati Ukrajinu u borbi za suverenitet

Foto: Shutterstock.com/In Green, ilustracija

VAŠINGTON - Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da SAD neće ulaziti u rat sa Rusijom, ali će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije.

"Kao što je sadašnja administracija jasno stavila do znanja: nećemo biti uvučeni u bezobzirni rat po Putinovom izboru. Ali mi ćemo podržati Ukrajinu u borbi za njen suverenitet i bezbednost. Branićemo svaki pedalj teritorije NATO-a i nastaviti da jačamo kolektivnu odbranu i odvraćanje NATO-a", rekao je on na javnom forumu NATO-a u Vašingtonu.

Ostin je primetio da je od invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu NATO "veći nego ikad".

"Naši novi saveznici u Finskoj i Švedskoj povećali su broj članica alijanse na 32. I nemojte pogrešiti: Putinov rat nije rezultat širenja NATO-a. Putinov rat je razlog za širenje NATO-a", istakao je Ostin, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je ponovio da će SAD produbiti saradnju u podršci samoodbrani Ukrajine.

"Još jedan znak naše duboke posvećenosti samoodbrani Ukrajine je da koalicija zemalja neumorno radi na tome da Ukrajini obezbedi borbene avione F-16. A danas, predsednik (SAD Džozef) Bajden, zajedno sa premijerima Holandije i Danske, sa ponosom je objavio da je tranzicija F-16 zvanično počela, a Ukrajina će leteti na F-16", rekao je Ostin.