26. jul 2023 11:30

Srbija i EU za Inovacije: Prijave za bespovratna sredstva Fonda biće otvorene do 15. septembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija i EU za Inovacije: Prijave za bespovratna sredstva Fonda biće otvorene do 15. septembra

Foto: Shutterstock.com/chainarong06, ilustracija

BEOGRAD - Fond za inovacionu delatnost danas je u saopštenju podsetio privatni i akademski sektor Srbije da je u toku javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj novih proizvoda usluga i/ili tehnologija, vredan 10,3 miliona evra.

"Fond je zahvaljujući podršci Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskoj uniji osigurao nastavak podrške za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede", saopštio je Fond za inovacionu delatnost.

Kako se precizira, rok za dostavljanje predloga inovativnih projekata preduzeća je do 15. septembra, a prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije dostavljaju se onlajn, putem Fondovog portala.

"U okviru novog paketa podrške, Fond je stavio na raspolaganje značajna sredstva za projektno finansiranje inovativnih preduzeća u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra po pojedinačnom projektu, u zavisnosti od programa", navode oni.

Oni objašnjavaju da je program ranog razvoja (Mini Grants Program) namenjen startapima koji su u fazi validacije poslovne ideje ili ranoj fazi razvoja novih proizvoda za kojom postoji potreba na tržištu.

"Cilj programa da se obezbeđivanjem finansiranja za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom podstakne inovativno preduzetništvo i omogući opstanak poslovanja tokom kritične faze istraživanja i razvoja", navode oni.

Kako navode, startapima je na raspolaganju do 120.000 evra po projektu, odnosno do 70 odsto ukupno odobrenog budžeta projekta.

Program sufinansiranja inovacija (Matching Grants Program) namenjen je preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod

"Etabliranim preduzećima u okviru ovog programa na raspolaganju je 500.000 evra po projektu, odnosno do 60 i 70 odsto ukupnog budžeta projekta", navodi Fond za inovacionu delatnost.

Program saradnje nauke i privrede (Collaborative Grant Scheme Program) ima za cilj da unapredi industrijska istraživanja tako što će podstaći preduzeća iz privatnog sektora i naučnoistraživačke organizacije iz javnog sektora da sprovode zajedničke projekte.

"Fond kroz ovaj program podrške dodeljuje do 500.000 evra po projektu, odnosno do 60 i 70 odsto ukupnog budžeta projekta", navodi se u saopštenju.

U cilju što bolje informisanosti i pripreme, tokom trajanja javnog poziva Fond organizuje i online Info sesije za sve zainteresovane podnosioce prijava svakog četvrtka od 13 sati.

Sredstva za realizaciju javnog poziva obezbeđena su kroz IPA projekat "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“, koji Fond za inovacionu delatnost sprovodi zahvaljujući zajedničkom ulaganju Srbije i Evropske unije.