27. februar 2024 10:15

Vučić otvorio fabriku u Surčinu: Nestle uzor za drugačiju i inventivnu Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić otvorio fabriku u Surčinu: Nestle uzor za drugačiju i inventivnu Srbiju

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić otvorio je danas zajedno sa predstavnicima kompanije Nestle, pritiskom na taster, novu modernu fabriku u Surčinu za proizvodnju obroka na biljnoj baz i poručio da osnivač Henri Nestle, koji je uspeo da stvori takvog svetskog poslovnog giganta može da bude uzor za novu, drugačiju i inventivnu Srbiju.

Vučić je podsetio da je osnivač kompanije Henri Nestle bio apotekarski pomoćnik, koji je postao naučnik i pronalazač i stvori jedinstvenu formulu za dečju hranu i mleko u prahu. 

"Sasvim slučajno, na sajtu Nestlea, našao sam knjigu o osnivaču kompanije  Henriju Nestleu. I od prve linije vidite da je reč o čoveku koji, zahvaljujući svom trudu, genijalnosti, ali i humanosti, prelazi preko svih životnih prepreka i udara temelje jednom od najvažnijih svetskih poslovnih giganata. A na početku života sve je bilo protiv njega, sem njegove radne etike posvećenosti i bistrog uma", rekao je Vučić.

I takođe, kao ostvaren i imućan čovek, pomagao je siromašnima, dodao je Vučić.

"I takav čovek bi trebalo da predstavlja savršen uzor i za novu, drugačiju, promenjenu Srbiju - inventivnu, inovativnu i neuporedivo humaniju", poručio je predsednik.

On je naveo da je vizija osnivačka Nestlea ostvarena kroz najpopularnije i omiljene proizvode širom sveta.

"Mi smo ovde bili zajedno, vaša ekselencijo (ambasador Švajcarske Urs Šmid), pre dve godine. I tada nam se činilo, događaj kao događaj. Došli smo da otvorimo radove, možda će da se završi nekada, možda nikada. Švajcarska preciznost, ali i dobri srpski radnici, marljivi, posvećeni, uradili su nešto u što smo mogli čak i da sanjamo da će biti tako dobro, kvalitetno, precizno i na vreme učinjeno", rekao je Vučić.

Naglasio je da je završena moderna fabrika Nestle u kojoj je zaposleno 220 ljudi.

"Ono što je za mene bilo važno danas, video sam ljude koji su nasmejani, srećni, zadovoljni, što veruju u svoju budućnost, što je vide u kompaniji Nestle, što sam video ljude koji imaju ogromnu energiju i koji neće da završavaju poslove već koji hoće dalje da grade i ponovo da ulažu i još više da investiraju. I veoma sam im zahvalan na tome",  rekao je Vučić.

On je istakao da kompanija Nestle nije tražila nikakve podsticaje i nikakav finansijski podstrek od države Srbije nije dobila. 

"Ja sam najsrećniji kad je to tako. Najviše volim kad neko drugi to plati, da budem sasvim pošten. Mi ne bežimo od toga i da su nam tražili, mi bismo učestvovali u tome, pomogli bismo investiciju zato što je ona važna za naše ljude, a ja najviše volim kada drugi plati", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da danas neće imati vremena da odgovara na pitanja novinara pošto žuri na konsultacije sa strankama o izboru mandatara i da će na pitanja odgovarati sutra u Albaniji.