21. novembar 2023 15:25

U Novom Sadu održan okrugli sto o primeni Zakona o socijalnom preduzetništvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Sadu održan okrugli sto o primeni Zakona o socijalnom preduzetništvu

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ PRESS BIRO

NOVI SAD - U Novom Sadu je danas održan okrugli sto o primeni Zakona o socijalnom preduzetništvu, na kome su sagledavane primena pomenutog zakona, njegova perspektiva, kao i razmene iskustava sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, saopštila je Pokrajinska vlada.

Jedna od ključnih tema bilo je i donošenje Programa razvoja socijalnog preduzetništva, koji je od suštinskog značaja, jer predviđa mere za razvoj ove oblasti, ističe se u saopštenju.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta na okruglom stolu "Podsticaji za razvoj socijalnog preduzetništva posle usvajanja Zakona o socijalnom preduzetništvu", Branko Ćurčić, rekao je da je okrugli sto dobra prilika da se zajednički sagledaju problemi i odrede pravci i rešenja kojima bi se dalje podsticao razvoj socijalne ekonomije.

Ćurčić je ukazao i na to da je misija delovanja u oblasti socijalnog preduzetništva u Pokrajini, pre svega, da se empatija prema društveno osetljivim grupama podigne na što viši nivo.

"U okviru Saveta formirana je radna grupa koja će se baviti isključivo socijalnim preduzetništvom. Tokom 2022. godine su organizovane i obuke za predstavnike jedinica lokalne samouprave o značaju socijalnog preduzetništva. Savet podstiče analize u oblasti socijalnog preduzetništva kao i senzibilizaciju lokalnih aktera na čitavoj teritoriji Pokrajine“, istakao je Ćurčić.

Predsednik Privredne komore Vojvodine i domaćin skupa Boško Vučurević rekao je da je Pokrajinska vlada dala veliki doprinos donošenju Zakona o socijalnom preduzetništvu i da Privredna komora Vojvodine pruža svu podršku unapređivanju ove oblasti.

"U Vojvodini ima između 50.000 i 60.000 preduzetnika i oko 35.000 pravnih lica, što govori u prilog tome da ima prostora za bavljenje socijalnim preduzetništvom. Prema našim saznanjima, u Vojvodini se već 500 kompanija odlučilo na delovanje u ovoj oblasti", rekao je Vučurević.

Sanja Gavranović, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasila je da je zakon donet, ali ne i podzakonska akta, bez kojih ga je teško primeniti.

"Program razvoja socijalnog preduzetništva, nažalost, nije donet, ali je protekle nedelje pokrenuta inicijativa i obezbeđena su sredstva za nastavak njegove izrade. To je strateški dokument koji treba da se uradi u skladu sa Zakonom o planskom sistemu, i donosi se na period od pet godina. Njime se utvrđuju smernice razvoja socijalnog preduzetništva u Republici Srbiji, što je njegova suština", rekla je Gavranović.

Kako je navela, predviđeno je da se Program razvoja sa pratećim Akcionim planom uradi do aprila 2024. godine.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici socijalnih preduzeća iz Vojvodine, jedinica lokalne samouprave, Saveta za socijalno preduzetništvo, Grada Novog Sada i civilnog društva.