4. jul 2024 13:57

Tabaković: Ogroman napredak Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tabaković: Ogroman napredak Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Srbija je postigla ogroman napredak u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na početku skupa kojim je zvanično počeo proces međunarodnog ocenjivanja sistema Republike Srbije u pomenutim oblastima.

Ona je naglasila da je borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma kontinuirani proces koji zavisi od svih učesnika u sistemu.

"Usklađenost propisa i praksi s međunarodnim preporukama ne znači da ne treba da radimo na održavanju i stalnom popravljanju efektivnosti sistema jer je ta efektivnost od ključnog značaja i za integritet i stabilnost samog finansijskog sistema", rekla je guvernerka.

Kako je navedeno, Narodna banka Srbije, kao jedan od nosilaca preventivnog dela sistema, pruža punu podršku svim učesnicima u sistemu, bilo kroz proces supervizije finansijskih institucija, bilo preko baza podataka i registara koje vodi.

Na početku skupa učesnicima se obratio i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović, dok je preko video-linka učesnike pozdravila zamenica predsedavajućeg Biroa Manivala gđa Ašgik Karamanukjan.

U Narodnoj banci Srbije u toku je skup kojim je zvanično počeo proces međunarodnog ocenjivanja sistema Republike Srbije protiv pranja novca i finansiranja terorizma, navodi se u saoštenju centralne banke.

U pitanju je šesti krug evaluacija koji u okviru Saveta Evrope sprovodi Komitet eksperata za evaluaciju mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Manival).

Osnovni cilj dvodnevnog okupljanja u Narodnoj banci Srbije je približavanje svih standarda u ovoj oblasti, među kojima su neki i izmenjeni od poslednjeg ocenjivanja, prezentovanje metodologije FATF-a i pojašnjenje pristupa ocenjivanju koje sprovodi Manival.

Zbog toga skupu neposredno prisustvuju i predstavnici Sekretarijata Manivala koji će pružiti sva potrebna objašnjenja i preneti odgovarajuće znanje i iskustvo od značaja za predstojeće ocenjivanje.

Na ovom događaju prisustvuje više od 60 predstavnika relevantnih institucija Republike Srbije i privatnog sektora, od nadležnih ministarstava i uprava, preko tužilaštva i sudova, do nadzornih organa, Uprave za sprečavanje pranja novca i Narodne banke Srbije, koji aktivno učestvuju u predstavljanju usklađenosti i efektivnosti sistema naše zemlje sa standardima u ovoj oblasti.

Nakon prošlogodišnjeg decembarskog zasedanja Manivala i potvrde usklađenosti našeg sistema s preporukom broj 15 FATF-a, koja se odnosi na nove tehnologije i virtuelnu imovinu, Srbija je dobila priznanje usklađenosti svojih propisa i prakse sa svih 40 međunarodnih preporuka, što je rezultat koji je u ovom trenutku ostvarilo još samo desetak drugih jurisdikcija u svetu.