3. jul 2024 11:11

Nemačka automobilska industrija poziva EU da odustane od novih carina na kineske električne automobile

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačka automobilska industrija poziva EU da odustane od novih carina na kineske električne automobile

Foto: Shutterstock.com/buffaloboy, ilustracija

BERLIN - Nemačko udruženje automobilske industrije VDA pozvalo je danas Evropsku uniju da odustane od novih carina na kineske električne automobile (EV).

Udruženje VDA navodi da bi uvođenje viših carina nanelo štetu evropskim i američkim proizvođačima automobila koji izvoze iz Kine, kao i da bi eventulne uzvratne mere Pekinga teško pogodile nemačku automobilsku industriju, prenosi Rojters.

Organizacija dodaje da je vrednost izvoza putničkih automobila iz Nemačke u Kinu prošle godine bila tri puta veća od vrednosti uvoza vozila iz Kine.

"Carine usmerene protiv subvencija nisu adekvatna mera za jačanje evropske konkurentnosti i otpornosti na duže staze", ističe se u saopštenju.

Nemačka organizacija smatra da Evropska unija umesto carina treba da obezbedi pristup kritičnim sirovinama za evropsku industriju automobila, kao i da se fokusira na stvaranje transparentne trgovinske politike i smanjenje prepreka za pristup tržištu.

Najnovije Istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja IFO je pokazalo da su nemački stručnjaci podeljeni povodom carina na kineska električna vozila.

Trećina anketeriranih ekonomista smatra da su carine ispravan potez, dok trećina strahuje od trgovinskog rata i smatra da carine uopšte ne treba da postoje.