4. jul 2024 15:46

Film "Svjedok" premijerno prikazan u banjalučkom multipleksu "Palas"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Svjedok" premijerno prikazan u banjalučkom multipleksu "Palas"

Foto: PROMO

BANJALUKA - Istorijsko-dokumentarni film "Svjedok" autora Denisa Bojića prikazan je premijerno u banjalučkom multipleksu "Palas", saopštili su danas iz radio-televizije Republike Srpske.

Kako je navedeno, film koji govori o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedestih godina na prostoru bivše Jugoslavije i radu patologa dr Zorana Stankovića, prikazan je uz prisustvo brojnih visokih zvanica Republike Srbije i Srpske.

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković istakao je da je film "Svjedok" početak zajedničkog rada Ministarstva kulture i prosvete Srpske i Ministarstva kulture Srbije, u stvaranju novih audio-vizuelnih dela.

"Svedok najnovijeg perioda srpske istorije na ovim prostorima i bolna svedočanstva dr Zorana Stankovića koji je, dobrim delom, čini nam se, odneo sa sobom na onaj svet. Ali jednim dugim filmom, pokazuje se koliko film može da sačuva od zaborava epizodu naše prošlosti", istakao je Selaković.

Kako je autor rekao, ovaj film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovest srpskog naroda o njegovom stradanju i zato je neophodno da ga pogleda što više ljudi, kako "činjenice o stradanju Srba ne bi bile zaboravljene".

Kako ističu u saopštenju, ovaj film je istorijski dokument koji će pokazati istinu o stradanju Srba u odbrambeno-otadžbinskom ratu, smatraju zvaničnici Srpske.

"Važno je da se i posle 30 godina istina o stradanju Srba u ratu približi javnosti i da se demantuju sve laži da su Srbi zločinci pa čak i da daju etiketu genocidnog naroda", rekao je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da srpski narod poštuje svoje žrtve i da je "narod od časti i poštenja".

"Naše je da nateramo da poštuju naše žrtve, kao što i mi pokazujemo pijetet prema ostalima. Od toga nećemo odustati jer bez toga nema suživota i zajedničke budućnosti", rekao je Stevandić.

Kako je istaknuto, udovica doktora Stankovića, Marina Stanković, svaki put iznova preživljava bolne uspomene na pokojnog supruga koje izazivaju potresne scene, u kojima se vidi predan rad čuvenog patologa.

Milovan Urošević, ratni snimatelj TV Beograd, čovek koji je snimio najveći broj masovnih grobnica od Vukovara do Kravice je istakao da je oberučke prihvatio da ustupi snimke koje je čuvao u dokumentaciji "jer je film o Zoranu Stankoviću".

Opisana je atmosfera tišine, suza i teških uzdaha koji su se čuli u mraku kino - sale.

"Film je izuzetno potresan. To su teške teme koje treba videti. Trebali smo i ranije“, neki su od komentara gledaoca nakon projekcije.

Istorijsko dokumentarni film „Svjedok“ preveden je na engleski, francuski, ruski i nemački jezik.

Realizaciju filma omogućilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i organizacije i udruženja iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, načelnici i gradončelnici, opštinske i gradske uprave, javna preduzeća iz Mrkonjić Grada, Broda, Zvornika, Šekovića, Skelana i drugih.

Takođe i Uprave graničnih policija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Uprave carina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Ministarstvo odbrane Republike Srbije i druge važne institucije.

Na filmu „Svjedok“ radili su scenarista i režiser Denis Bojić, direktor fotografije Dejan Račić, montažer Ognjen Bogdanović, glavni snimatelj Ljubomir Tešinić i ostala brojna ekipa, navedeno je u saopštenju javnog servisa Republike Srpske.