20. april 2024 20:05

Đorđe Milićević: Srbi iz regiona jednoglasno uz predsednika Vučića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević: Srbi iz regiona jednoglasno uz predsednika Vučića

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA ODNOSE SA DIJASPOROM/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ

PODGORICA - Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević pozvao je večeras u Podgorici srpske organizacije i udruženja iz zemalja regiona da jednoglasno osude pokušaje nametanja kolektivne krivice i proglašenja srpskog naroda genocidnim.

Ministar je apelovao na jedinstvo svih Srba gde god oni živeli i podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

Predloge ministra da se u zaključcima Konferencije srpskih nacionalnih organizacija regiona, koja se od 20. do 22. aprila održava u Podgorici i Skadru, usvoji osuda sramne preporuke Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope o prijemu lažne države Kosovo, kao i da se osudi i odbije eventualna rezolucija UN o genocidu u Srebrenici i da se podrži diplomatska borba koju vodi Aleksandar Vučić, učesnici skupa su podržali burnim aplauzom, saopšteno je iz kabineta ministra Milićevića.

''U situaciji kada smo izloženi teškim pritiscima najvažnije je da pokažemo slogu i jedinstvo, jer samo tako možemo da pobedimo i odbranimo naše vitalne nacionalne i državne interese. Skup kakav je ovaj u Podgorici još jedan je pokazatelj jedinstva srpskog naroda i želje da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet bilo koje zemlje u regionu, ali poštujući pravo na očuvanje posebnosti naših nacionalnih, verskih prava. Ono što jasno i glasno mogu da vam poručim kao ministar u Vladi Srbije je da država Srbija neće nikome u regionu nametati svoju volju, ali neće ni dozvoliti da bilo ko ugrožava identitetska prava srpskog naroda'', rekao je Milićević.

On je istakao da će Srbija poštovati sve susedne države, ali i da će uvek podržavati borbu za ostanak i opstanak srpskog naroda na vekovnim ognjištima.

''Pomagaćemo našem narodu gde god on živeo, a posebno ćemo da radimo na identitetskim pravima, očuvanju srpskog jezika i pisma. Predsednik Republike Aleksandar Vučić dao nam je jasne ciljeve koje sprovodimo a to je obnova nacionalnog duha, nacionalna konsolidacija, očuvanje srpske kulture, jezika i pisma, kao i ekonomsko jačanje našeg naroda. Ti ciljevi su postavljeni u realne okvire, idu u korak sa svetom, i ne ugrožavaju nikoga oko nas'', istakao je ministar Milićević u svom obraćanju.

Konferenciji u Podgorici prisustvuju predstavnici Srba iz Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske, Severne Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH, dodaje se u saopštenju.