1. jun 2023 17:58

Plenković: Zelenski svojim vođstvom doprineo podršci zapada Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković: Zelenski svojim vođstvom doprineo podršci zapada Ukrajini

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković danas se u Moldaviji kratko sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i pohvalio njegovu “stratešku” odluku da ostane u Kijevu na početku ruske invazije, kao i njegovu komunikaciju i inteligentno korištenje digitalnih tehnologija.

On je u izjavi novinarima, nakon drugog sastanka Evropske političke zajednice, formata koji okuplja 27 država članica Evropske unije i 20 evropskih država, bez Belorusije i Rusije, hvalio način na koji Zelenski vodi ratom pogođenu državu.

"Posebno se strateškom i najdalekosežnijom istakla odluka ukrajinskog vođstva da odluči da ostane u Kijevu u trenutku kad nisu znali kako će se sve završiti”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

On je pohvalio i inteligentan i sistemski način na koji vlada Zelenskog koristi digitalne tehnologije i društvene mreže i komunicira sa svojim građanima i međunarodnom zajednicom. 

"Ukrajinski predsednik time je doprineo da se održi snažno jedinstvo međunarodne zajednice u podršci Ukrajini", naglasio je premijer. 

Plenković smatra da je novi format Evropske političke zajednice, koja će se idući put ponovno sastati krajem godine u Španiji, "dobar i koristan" jer daje priliku zemljama koje nisu članice Evropske unije da ostvare neposredne kontakte i iskažu svoja stajališta o pitanjima bitnim za evropsku bezbednost i zajedničke aktivnosti u budućnosti. 

Premijer je na skupu govorio o hrvatskim naporima za ostvarenje energetske nezavisnosti kontinenta putem proširenja LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu prostornih metara gasa.