31. oktobar 2023 14:03

Spajić nakon sastanka sa Fon der Lajen: Najvažniji zadatak Vlade Crne Gore da isporuči rezultate iz evropske agende

Izvor: TANJUG

podeli vest

Spajić nakon sastanka sa Fon der Lajen: Najvažniji zadatak Vlade Crne Gore da isporuči rezultate iz evropske agende

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

PODGORICA - Najvažniji zadatak Vlade je da isporuči rezultate iz evropske agende i ispuni očekivanja građanki i građana u pogledu članstva u EU, zaključeno je na sastanku predsednika crnogorske vlade Milojka Spajića i predsednice Evropske komisije Ursule fon de Lajen.

„Crna Gora ima pro-evroatlantsku Vladu i stabilnu političku većinu koja će doprineti zatvaranju najvažnijih pregovaračkih poglavlja i ubrzati neophodne reforme u svim granama vlasti”, kazao je premijer Spajić.

U kontekstu ispunjavanja uslova za članstvo sagovornici su ocenili da su prioritetne aktivnosti imenovanja u sudskoj grani vlasti, jačanje slobode medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na sastanku je bilo reči o administrativnoj podršci Evropske Unije u pogledu boljeg korišćenja fondova EU, jačanju infrastrukture, saobraćajnom povezivanju i pristupu Crne Gore jedinstvenom evropskom tržištu.

“Predložili smo paket od šest milijardi evra za naše partnere sa Zapadnog Balkana. Uz sredstva koja se oslobađaju po završetku svake reforme”, poručila je Fon der Lajen, preneo je portal RTCG.

Premijer Spajić je zahvalio predsednici Evropske komisije na iskazanoj podršci i kazao da je Evropska unija najvažniji geostrateški i ekonomski partner 44. Vlade, te da je veće prisustvo Evropske unije u regionu preduslov za izgradnju otpornosti na druge uticaje.

Premijer Spajić napisao je na Instagramu da je imao zadovoljstvo da prvi zvaničan sastanak nakon izbora 44. Vlade ima sa predsednicom Evropske komisije.

“Naš najvažniji zadatak je da ispunimo obećanja koja smo dali građankama i građanima Crne Gore. Crna Gora ima evropsku Vladu i stabilnu političku većinu koja će doprineti zatvaranju najvažnijih pregovaračkih poglavlja i ubrzati neophodne reforme”, poručio je Spajić.