28. jun 2024 11:39

Dan: Hrvatska zbog Jasenovca preti notom i povlačenjem ambasadora na konsultacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan: Hrvatska zbog Jasenovca preti notom i povlačenjem ambasadora na konsultacije

Foto: shutterstock.com/Casablanca Stock, ilustracija

PODGORICA - Hrvatska će uputiti protestnu notu Crnoj Gori zbog Predloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu, a ako ona bude usvojena, povućiće na konsultacije svog ambasadora u Podgorici Veselka Grubišića, piše danas podgorički Dan pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.

Predsednik Skupštine Andrija Mandić predložio je da se na dnevnom redu današnje sednice parlamenta nađe i Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Predlog je prošao jutros Zakonodavni i Odbor za ljudska prava.

Hrvatski nedeljnik Nacional kritikovao je juče Crnu Goru zbog, kako navode, dvoličnosti, jer je držala u zabludi zvanični Zagreb da se rezolucija neće naći na dnevnom redu parlamenta. Hrvatska je zbog toga na Međuvladinoj konferenciji EU – Crna Gora zdušno podržala pozitivan IBAR, najavljujući izdašnu podršku Podgorici na njenom evropskom putu. Međutim, od juče se sve promenilo.

Nacional prenosi da je Spajić u Briselu rekao novinarima da je preko 40 rezolucija u skupštinskoj proceduri – "o Jasenovcu, o Palestini, o Šahovićima..." i da "ima zamaha oko toga nakon rezolucije o Srebrenici koju smo zajednički usvojili u UN".

Na drugoj strani, prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama Dana, Spajić je parlamentarnoj većini pre skoro dve neđelje rekao da će eventualni problem sa Hrvatskom "srediti" sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Ipak, do toga očigledno nije došlo, piše Dan i dodaje da jedan diplomata, koji nije želeo da mu pominje ime, tvrdi da je Spajić pokušavao da dođe do Plenkovića, ali je hrvatski premijer odbio razgovor dok Spajić ne odustane od rezolucije o Jasenovcu.

"Da je vrag odneo šalu shvatili su i u Briselu, pa su sa Spajićem razgovarali i funkcioneri EU iz Belgije, koja još uvek predsedava Evropskom unijom, ali i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje. Svi su dobili isti odgovor od Spajića, da mu je sadašnja vladajuća većina potrebna kako bi izgurao planirane reforme i da nekim partijama mora izaći u susret kako bi ostale u koaliciji", piše podgorički dnevnik.