30. jun 2024 12:03

Vučić: Posetiću u julu srpski narod u Crnoj Gori i obići Berane, možda na Petrovdan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Posetiću u julu srpski narod u Crnoj Gori i obići Berane, možda na Petrovdan

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u julu, možda na Petrovdan 12. jula, posetiti srpski narod u Crnoj Gori i obići Berane.

Vučić je to rekao gostujući na TV Prva, a na poziv predsednika Demokratske narodne partije Crne Gore Milana Kneževića koji ga je pozvao da dođe u Crnu Goru u svoje ime, kao i u ime predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića i srpskog naroda u toj zemlji.

Knežević je prethodno rekao, povodom toga što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzenda, da Hrvati imaju problem da se suoče sa svojom genocidnom prošlošću.

Knežević je poručio: "Crna Gora dok se mi budemo pitali, a verujem da ćemo se pitati, nikad više neće biti antisrpska država i želim u vašoj emisiji da pozovem predsednika Vučića u moje ime, kao i ime predsednika Skupštine Andrije Mandića i svih Srba u Crnoj Gori da nas posjeti u julu. Volim da to bude u Beranama, da posetimo hram Svetog Simeona Mirotočivog čiju je obnovu Vlada Srbije, tada na čelu sa Aleksandrom Vučićem, dominantno finansirala i učestvovala u njegovoj obnovi i to bi bila jedna jasna poruka naše saradnje i želje da dodatno produbljujemo i razvijamo odnose sa nama najbližom i najbratskom državom, a to je Srbija".

Vučić je rekao da u julu ima puno obaveza, ali da će svakako naći vreme i da bi najbolji termin bio Petrovdan.

"Možda bi bilo najbolje na Petrovdan, ali nisam siguran ko će od gostiju biti ovde u Beogradu na taj dan, ali tokom jula spremam sam i sa najvećom radošću da posetim Berane i Vasojeviće i da razgovaram sa narodom", istakao je Vučić i zahvalio Kneževiću na pozivu da ih poseti u Crnoj Gori.

Vučić je rekao da kada je Milorad Pupovac kao Srbin bio u hrvatskoj vladi u Beogradu nije bilo predstavnika Hrvata u vladi iako je proporcionalno i do 15 puta bilo više Srba u Hrvatskoj nego Hrvata u Srbiji i da je o tome slušao kritike na svim međunarodnim forumima, kako je to dokaz diskriminacije Hrvata i kako oni daju sva prava Srbima i sve ostalo.

Predsednik Vučić je naglasio da je sada u Vladi Srbije Hrvat ministar dok u hrvatskoj vladi Srbi nemaju ministra, kao i da hrvatski mediji već danima izbacuju tekstove protv njega i njegove prodice i učestvuju u regionalnoj i evropskoj kriminalizaciji i njega i njegove porodice.

"Poslednjeg rata nisam ja njihove kuće spaljivao, već oni kuće Vučića. Sve kuće Vučića su prvo bile spaljene. I onda kad imate takvu argumentaciju i neko neće da vam se izvinjava ni za Jasenovac", rekao je Vučić.

Poručio je da nema problem sa tim da mi moramo da imamo bolje odnose sa Hrvatskom.

"I želim bolje odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da lažem sebe, da lažem svoj narod, da lažem bilo koga. Oni ne izjednačavaju više Jasenovac i Stajićevo, što je iluzorno, smešno i strašno porediti. Stajićevo je stvarni zločin, jezivi zločin, a Jasenovac je 'izmišljena srpska propagandistička priča'. Oni kažu - bacili ste senku na strašni genocid počinjen u Srebrenici ovim što ste izlasali. Čekajte ljude. Pa Franjo Tuđman, osporavajući sve činjenice koje su jugoslovenski organi i ne samo jugoslovenski već i međunarodni, prihvatali i priznavali posle Drugog svetskog rata, i nakon suđenja i nakon sagledavanja i svih komisija koje su to pregledale, kaže - lažete, 40.000 je ubijeno i aplaudiraju mu Hrvati i ustaše širom sveta, od Argentine, Amerike do Australije". rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da Hrvati kažu za ono što je laž da je tačno i da je Tuđman u pravu, a sa druge strane da je svako slovo koje su rekli o Srebrenici tačno i naglasio da je reč o pokušaju da se izvrši revizija istorije.

"Vi to nipodaštavate i poredite (Jasenovac) sa Stajićevom, a u Lori je stradalo mnogo više ljudi nego na bilo koji način u Stajićevu. Ali vas to ne interesuje. Zato što vi imate mogućnost da vršite reviziju istorije", rekao je Vučić.

Naveo je da se isto tako radi i sa Hitlerom i Staljinom, pa se kaže da je Hitler bio samo ludak, a Staljin najveće zlo i da će se na kraju ispostaviti da Staljin i Crvena armija u stvari nisu ni oslobađali Evropu, već da su to radili samo Čerčil i Ruzvelt.

Knežević je prethodno prokomentarisao donošenje rezolucije o genocidu u Jasenovcu u Crnoj Gori i to što su njegovu stranku i druge u toj zemlji zbog toga nazvali marionetama, što je predsednik CG Jakov Milatović u danu kada je usvojena ta rezolucija govorio o marionetama i rekao da je Milatović juče pričao telefonom sa predsednikom Hrvatske i optužio Srbiju i Vučića i nazvao one koji su izglasali rezoluciju marionetama.

"Na taj način postali smo prva država na svetu koja se jasno odredila prema genocidu u Jasenovcu, kao i u Dahau i Mathauzenu i time otvorili mogućnost i osnovu da se govori o holokaustu nad Srbima u Drugom svetskom ratu, jer su Srbi najstradalniji narod na Zapadnom Balkanu u 20. veku", istakao je Knežević.

On je ocenio da je Jakov Milatović osvojio 222.000 glasova i postao predsednik države u drugom krugu na ovim narativima koje su oni zastupali i koje su izglasali u ovoj rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mathauzenu.

"A sada preuzima spoljno-političke pozicije Mila Đukanovića i onih protiv kojih smo se borili i nema nikakve razlike između njega i Mila Đukanovića i svih ovih koji su ovih dana krenuli da nas hapse po Crnoj Gori zato što smo izglasali rezoluciju o genocidu u Jasenovcu", rekao je Knežević.

On je podsetio da je Nemačka bila sponzor rezolucije o Srebrenici i da je Hrvatska bila kosponzor rezolucije.

"I mislim da je sasvim prirodno da se sad oni suoče sa svojom genocidnom prošlošću iz Drugog svetskog rata. I ako sad Hrvati, odnosno institucije Hrvatske u liku predsednika države i premijera napadaju ovu našu rezoluciju, oni u stvari negiraju genocid koji se desio u Jasenovcu i u nacističkoj Nemačkoj", naglasio je Knežević.