2. jul 2024 12:10

U Španiji uhapšene 54 osobe zbog iznude novca i pljačke

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Španiji uhapšene 54 osobe zbog iznude novca i pljačke

Foto: Europol

MADRID - Španska i portugalska policija uhapsile su 54 osobe odgovorne za kriminalna dela iznude i pljačke izvršena nad starijim građanima, saopštio je danas Europol.

Koristeći kombinaciju lažnih telefonskih poziva i socijalnog inženjeringa, članovi kriminalne grupe iznudili su 2,5 miliona evra od žrtava, navodi se u saopštenju.

Neke od najmanje 84 potvrđene žrtve izgubile su životnu ušteđevinu kada su ih kriminalci naterali da predaju novac na kućnom pragu.

Španska nacionalna policija i portugalska pravosudna policija sprovele su 19 racija širom Pirinejskog poluostrva, i zaplenile važne digitalne i fizičke dokaze o zločinima.

Jedna od glavnih meta je uhvaćena na licu mesta i uhapšena; tako što ga je policija zatekla kako sedi ispred svog kompjutera sa bankovnim podacima jedne od žrtava na ekranu.

Pored prikupljanja računara, laptopova, mobilnih telefona, SIM kartica i zamrzavanja bankovnih računa, pripadnici policije su na licu mesta u pretresanim prostorijama pronašli i kanabis i kokain.

Koristeći dokazani modus operandi i podelivši posao između članova, kriminalna mreža je sistematski ciljala starije španske građane.

Predstavljajući se kao bankarski službenik, kriminalac bi kontaktirao žrtvu i ubedio je da postoji problem sa njegovim ili njenim bankovnim računom. Ova kriminalna taktika se obično izvodila preko telefona.

Nakon što je izvukao neke osnovne informacije, imitator bi ih podelio sa drugim članovima kriminalne mreže koji su se pojavljivali na kućnom pragu žrtava.

Pritiskajući žrtve taktikom zastrašivanja i socijalnim inženjeringom, prevaranti bi preuzeli platne ili kreditne kartice i izvukli PIN i bankovne podatke. U nekim slučajevima, kriminalci su takođe nasilno ulazili u domove žrtava, kradući gotovinu i dragocenosti poput nakita.

Kao završni korak u ovom krivičnom procesu, počinioci su koristili ukradene kartice za podizanje novca na bankomatima ili skupe kupovine, dok su bankovni podaci zloupotrebljavani za tzv. preuzimanje računa.

Sredstva su deponovana na više španskih i portugalskih računa koje su kontrolisali prevaranti, odakle su usmeravana u razrađenu šemu pranja novca. Široka mreža prenosilaca novca koju su nadgledali specijalizovani članovi organizacije korišćena je da se prikrije poreklo nedozvoljenih sredstava.

Koristeći analitičke i koordinacione sposobnosti Evropola, istražitelji iz Španije i Portugala su na operativnim sastancima radili sa ekspertima Evropola na izradi obaveštajne slike, navedeno je u saopštenju.

Četrdeset osumnjičenih privedeno je u Španiji, a trojica su u pritvoru u Portugalu i čekaju izručenje Španiji.