3. jul 2024 18:30

Ministarka Begović posetila Institut za šumarstvo: Šume su nacionalni resurs

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović posetila Institut za šumarstvo: Šume su nacionalni resurs

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je danas Institut za šumarstvo s ciljem detaljnog upoznavanja sa njegovim radom, uspesima i postignućima, ali i problemima sa kojima se ta ustanova suočava, a jedna od glavnih tema bila je očuvanje šuma.

Begović je za Tanjug rekla da šume predstavljaju najvažniji nacionalni resurs, dodajući da šumarstvo nije samo drvo i šuma, već da je reč o brojnim oblastima - zemljištu, vodi, kao i adekvatnom odgovoru na sve drastičnije i dramatičnije klimatske promene.

Dodala je da je cilj da sačuvamo šume i da njihovu vegetaciju, uz pomoć nauke, prilagodimo klimatskim promenama.

"Diskusija je bila vrlo interesantna, razgovarali samo sa istraživačima i čelnicima Instituta o njihovoj viziji problematike vegetacije kao odgovoru na klimatske promene", rekla je ministarka.

Navela je da su izazovi nekada i šansa za naš region koji je sačuvao autohtone stare vrste biljaka, prilagođene lošijim uslovima poput stresa, insekata i patogena, kao i da te biljke mogu biti dobar genetski materijal za buduće vrste koje će nam omoguiti da preživimo u budućnosti.

Ministarka ističe da se klima menja, da postaje toplija i da po svim predviđanjima idemo ka višim temperaturama, što znači da će i biljke morati da se prilagođavaju, ali da ćemo imati i adaptibilnije vrste koje će biti spremnije na promene u odnosu na krajnji sever Evrope.

"Imaćemo jednu kutiju punu gena koje možemo da koristimo za selekciju i pravljenje biljaka koje mogu da prežive ovakve klimatske uslove", kaže ministarka.

Dodaje da se zbog čestog korišćenja pesticida kod nekih patogenih stvorila otpornost, zbog čega nam treba stara genetika koju moramo da čuvamo, kao i da Institut za šumarstvo ima veliku kolekciju upravo tog materijala - različitih vrsta voćki poput jabuke, trešnje, kruške i drugo.

Govoreći o institucionalnoj saradnji sa Institutom, ministarka Begović kaže da je ta povezanost mnogo šira, kako sa Ministarstvom nauke, tako i sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i sa Ministarstvom zaštite životne sredine, jer oblast ovog Instituta "pokriva" šumu, vodu, zemljište, zaštitu životne sredine i sve druge izazove sa kojima se svakodnevno suočavamo.

"Zato su nam ključni ovakvi instituti i ovakvo znanje, kao i genetski materijal koji ovi naučnici proučavaju kako bi mogli da omoguće da biljke i šume koje imamo danas opstanu i u budućnosti", zaključila je ministarka Jelena Begović.

Direktor Instituta za šumarstvo Ljubinko Rakonjac rekao je za Tanjug da mu je veliko zadovoljstvo da je bio u prilici da ugosti ministarku i da je poseta veoma značajna jer je ministarka u proteklom periodu dosta uradila za naučnoistraživački rad i institute.

Dodao je da je reč o prvoj poseti ministra nauke posle gotovo 20 godina, kao i da su razgovarali o velikom broju tema i dobili korisne savete od minsitarke, a deo sastanka bio je posvećen i projektima koje sprovodi Institut.

Naveo je da je upoznao ministarku sa svim što je Institut radio tokom svoje istorije, kao i da ta ustanova i danas radi značajne projekte u saradnji sa ministarstvima.

"Mi imamo odlučnu sarandju sa Ministarstvom i voema smo zadovoljni onim što je ministarka Begović uradila poslednjih godina za naučnoistraživački rad i za same istraživače", zaključio je Rakonjac.