2. jul 2024 12:35

Čabrilo: Najviše kiše palo u S.Mitrovici i Beogradu, očekuje se smirivanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čabrilo: Najviše kiše palo u S.Mitrovici i Beogradu, očekuje se smirivanje

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Urednik portala Vojvodina Meteo Jovan Čabrilo rekao je da je jutros oko 8.00 sati najviše kiše palo na području Sremske Mitrovice gde je izmereno 80 milimetara, sledi Beograd sa 50 milimetara kiše, zatim Vršac, Veliko Gradište i područje južne Bačke, kao i Novi Sad, gde je izmereno 30-ak litara po metru kvadratnom.

"Ta područja su bila najzahvaćenija nevremenom. Sistem olujne oblačnosti stigao je iz pravca Hrvatske, negde oko 20.00 sati na našu teritoriju. Na području Hrvatske bilo je i superćelija, međutim kada je ta oblačnost stigla do naših krajeva došlo je do određenog slabljenja, spajanja u multićelijski sistem koji je bio prilično prostran. Najpogođenija su bila južna Bačka, Srem, delovi Mačve, potom Beograd i Podunavsko-braničevski okrug", rekao je Čabrilo.

Severni delovi Vojvodine, dodao je, poput Subotice i Kikinde imali su znatno manje padavina, a na jugu Srbije - Kruševac, Niš i južnije kiše uopšte nije bilo.

Što se tiče današnjeg dana, Čabrilo je rekao da nedostaju neki parametri koje smo juče imali za jači razvoj oluja, tako da se danas jedino očekuje kiša, sporadično pljuskovi sa grmljavinom.

"Prvenstveno na istoku i na jugu zemlje. Izolovanih vremenskih nepogoda sa pojavom grada, olujnog vetra i oblinih padavina može biti u istočnim i južnim predelima zemlje, koji su juče mirovali", rekao je Čabrilo.

Danas je došlo do značajnijeg osveženja na severu i zapadu zemlje, dodao je, tako da tu više nema energije u atmosferi i ova obična kiša koja sada pada, polako će slabiti.

"Očekuje nas prestanak padavina u narednim satima, a oblačnost će se dalje premeštati prema istoku i jugu zemlje, gde će biti kiše, pljuskova sa grmljavinom i ponegde nekih izolovanih vremenskih nepogoda", ocenio je Čabrilo.

U svakom slučaj, dodaje, nešto poput onog sinoć danas ne bi trebalo očekivati.

Čabrilo je rekao da ćemo sada imati jedan stabilniji period.

"Ulazimo sada u stabilniji period, tako da u narednih nedelju dana ne bi trebalo očekivati ovakve vremenske nepogode na području Srbije", rekao je Čabrilo.