28. jun 2024 14:12

Nina Ofner Bokan: Jevrejska zajednica u Crnoj Gori daje podršku Rezoluciji o Jasenovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nina Ofner Bokan: Jevrejska zajednica u Crnoj Gori daje podršku Rezoluciji o Jasenovcu

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA - Predsednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan osvrnula se na Rezoluciju o Jasenovcu o kojoj bi trebalo danas da se raspravlja u Skupštini Crne Gore i istakla da je to vrlo teška tema za srpski, jevrejski i romski narod, kao i za sve ostale žrtve koje su tamo stradale, te da u toj zajednici žele da daju podršku ovoj rezoluciji.

Kako je saopštila, u posljednjih 20 godina svedoči se različitim narativima vezanim uz Jasenovac i onome što se tamo dogodilo.

"Spominju se različiti brojevi žrtava i iznose razne istine, a istina je samo jedna i zato želimo da damo podršku ovoj rezoluciji, da se držimo uske, ali jako bitne istine za buduće generacije. Logor Jasenovac je najveće i centralno mesto stradanja Jevreja u tzv. NDH, i kao takav, upisan je kao jedini nemački logor smrti u muzeju Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, u prostoriji gde se pali večni plamen za stradale. Često nazivan balkanskim Aušvicom, bio je najozloglašeniji koncentracioni logor u bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata", navela je dodala:

"Od 1941. do 1945. godine, u Jasenovcu su sistemski ubijani ljudi zbog svoje etničke, verske ili političke pripadnosti. To je bio period kada su ideologija rasne čistoće i ekstremni nacionalizam rezultirali brutalnim metodama etničkog čišćenja i masovnim ubistvima. Logorski zatvorenici, uključujući žene i decu, prošli su kroz neopisive strahote, prisilni rad, gladovanje i često ubijani u masovnim egzekucijama".

Dodaju da je podrška ovoj rezoluciji uoči osamdesete godišnjice proboja preživelih logoraša, opravdana sa stanovišta prihvatanja istorije, koje je neophodno za edukaciju budućih generacija i izgradnju mira i razumevanja.

"Takođe, ova podrška ne izražava osudu niti jednog naroda ili države, već potrebu da se prihvate istorijske činjenice i oda počast nevinim žrtvama, kako se nikada više nešto slično ne bi ponovilo", poručila je Ofner Bokan,preneo je portal RTCG.