7. april 2024 17:37

MUP: Nastavlja se potraga, pretražuje se Lazareva pećina; Brat osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić preminuo u PU u Boru

Izvor: TANJUG

podeli vest

MUP: Nastavlja se potraga, pretražuje se Lazareva pećina; Brat osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić preminuo u PU u Boru

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BOR - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno sprovode detaljnu pretragu terena na teritoriji grada Bora u potrazi za telom dvogodišnje Danke Ilić, za čije se teško ubistvo sumnjiče S. J. (1974) i D. D. (1974), obojica iz Bora, a koji su uhapšeni 4. aprila ove godine.

Više desetina pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova, uz korišćenje najsavremenije opreme, trenutno pretražuje Lazarevu pećinu koja se nalazi oko tri kilometara od sela Zlot, u kom živi osumnjičeni D. D., Lazarev kanjon, kao i celokupno područje duž Zlotske reke u potrazi za telom deteta koje je, kako se sumnja, on drugog dana nakon izvršenog krivičnog dela premestio sa deponije u okolini Banjskog Polja, saopštio je MUP.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće opsežnu pretragu teritorije grada Bora u cilju pronalaska tela devojčice i utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je nastradala, navedeno je u saopštenju.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a pripadnici MUP-a su u četvrtak, nakon opsežne akcije, detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsili J. S. i D. D., zbog sumnje da su ubili devojčicu.

MUP: Brat osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić preminuo u PU u Boru

Osumnjičeni D. D. (1984) iz Bora kome je u subotu određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je pomogao D. D. (1974) osumnjičenom za teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić nakon izvršenog krivičnog dela, preminuo je noćas u Policijskoj upravi u Boru, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

D. D. je u ranim jutarnjim satima pozlilo i uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara Doma zdravlja u Boru koji su pokušali reanimaciju on je u 3,10 časova preminuo, a od strane lekara mrtvozornika konstatovana je prirodna smrt.

O događaju je odmah obavešteno Više javno tužilaštvo u Zaječaru koje je naložilo obdukciju na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, dodaje MUP.

Nastavlja se potraga za telom ubijene dvogodišnje iz Bora

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić iz Bora se nastavlja, a dvojici osumnjičenih za ubistvo određen je pritvor do 30 dana. Uhapšeni su i brat i otac jednog od osumnjičenih, zbog sumnje da su mu pomogli da sakrije telo devojčice.

Policija je juče pregledala dvorišta komšija i okolne bunare, a u selu Zlot, ispred kuće D. D., osumnjičenog za ubistvo devojčice, bili su dovezeni i cisterna za isušivanje septičke jame i bager.

Na predlog Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru odredio je pritvor u trajanju do 30 dana J. S. (50) iz sela Luka i D. D, (50) iz sela Zlot zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, saopštilo je juče Više javno tužilaštvo u Zaječaru. Tužilaštvo navodi da je D.D. tokom saslušanja u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela, dok se J.S. branio ćutanjem.

Policija je, u međuvremenu, uhapsila i R. D. (1951) i D. D. (1984), zbog postojanja osnova sumnje da su D. D. pomogli da premesti telo devojčice sa deponije u okolini Banjskog polja na za sada nepoznatu lokaciju na teritoriji grada Bora.

Njima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni su privedeni Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Kako se saznaje, reč je o ocu i bratu D. D, osumnjičenog za ubistvo devojčice.

Komentarišući ubistvo dvogodišnje devojčice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će novoj vladi uputiti u pisanoj formi zahtev da razmotri da li će predložiti skupštini izmene i dopune Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za najteža krivična dela.

Ocu osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić određen pritvor

ZAJEČAR - Ocu osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić, R.D. odredjen je pritvor u trajanju do 30 dana, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

On je u popodnevnim časovima, u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru doveden sa krivičnom prijavom Policijske uprave u Boru, za krivično delo Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela iz čl. 333. st. 3. u vezi st. 1. KZ

Osumnjičeni se branio ćutanjem, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru.  

Sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru predloženo je odredjivanje pritvora u trajanju do 30 dana, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti ili izmeniti dokaze ili tragove krivičnog dela Teško ubistvo iz čl. 114. st. 1. tač. 9. KZ koji se vodi pred ovim tužilaštvom, te da će ometati postupak uticanjem na svedoke koji će biti ispitani u postupku. 

Rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru osumnječenim je odredjen pritvor u trajanju do 30 dana.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru saopštilo je takođe da je donelo naredbu za obdukciju D.D, koji je danas, u ranim jutarnjim časovima preminuo u Policijskoj upravi u Boru. 

Obdukcija je poverena Institutu za sudsku medicinu u Beogradu. Takodje je dat nalog da se prikupe sva potrebna obaveštenja u vezi smrti sada pokojnog D.D., saopštilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Nastavlja se potraga za Dankinim telom, pretražuje se jama kod Lazarevog kanjona

Pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina iz Bora Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorskom službom spasavanja pretražili su do sada pola trase od sedam kilometara Lazarevog kanjona, uz korišćenje spasilačke specijalne opreme, a u toku je i nastavak pretrage jame iznad kanjona duboke 70 metara.

Dronom sa termovizijskim kamerama i mogućnošću za 3D mapiranje, pregledana je cela zona kanjona i tom prilikom ništa nije uočeno, kaže se u saopštenju MUP-a.

Osim ove lokacije, pripadnici MUP-a izvršili su pretragu korita Zlotske reke.

MUP je istakao da "opsežna pretraga terena u cilju pronalaska tela devojčice i utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je nastradala se nastavlja".