19. jul 2024 15:45

Brnabić: EU ima najviše ekološke standarde, možemo u parlamentu da napravimo poseban odbor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: EU ima najviše ekološke standarde, možemo u parlamentu da napravimo poseban odbor

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je danas da je veoma važno što je Srbija potpisala memorandum o mineralnim sirovinama sa EU, jer ima najoštrije standarde i veću svest o zaštiti životne sredine, kao i da je to, pored domaćih zakona, garancija da će se voditi računa o životnoj sredini.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara u Skupštini Srbije šta je za građane koji žive u Jadru, kao i za građane Srbije, garancija da će se poštovati zaštita životne sredine, ako vidimo sve one projekte koje je radio Rio Tinto u svetu.

"Ja sam rekla i pozivam sve, ako su zaista zabrinuti, parlamentarne političke grupacije, da napravim u okviru Narodne skupštine jedan poseban odbor, komitet, kako god želite, da se dogovorimo šta je najbolje, da svaki dan imaju uvid u sve dokumenta, da moraju da odgovaraju na sva pitanja, da idu da kontrolišu sve, ako su zaista zabrinuti zbog životne sredine", rekla je ona.

Dodala je da bi tako mogla dodatno Narodna skupština da kontroliše sve što se tiče projekta Jadar, ali da izgleda ne postoji neko interesovanje od opozicije.

Na komentar novinara da je vlada donela nešto što je neustavno i sada Ustavni sud to oborio i pitanje kako građani onda mogu da veruju zakonima, Brnabić je rekla da je Ustavni sud promenio veliki broj zakona i vratio na doradu i da zato i postoji ta institucija. Da se ne dešavaju greške, ne bi morao da postoji Ustavni sud, dodala je Brnabić.

"Posebno je važno da smo ovaj sporazum potpisali sa EU, a cena je izuzetno visoka, svakako najviša na svetu, jer nemate oštrije standarde i veću svest o potrebi zaštite životne sredine nego na evropskom kontinentu u EU. Tako da imamo sve garancije", naglasila je Brnabićeva.

Naglasila je da su i naši zakoni o zaštiti životne sredine garancija da će se voditi računa i životnoj sredini.

"Ja sam pre učešća u vladi bila u privredi. I bavila se upravo oblašću energetike, dakle obnovljivih izvora energije. I znam koliko su se striktno primenjivali zakoni u oblasti zaštite životne sredine, kada sam ja vodila projekat izgradnje najvećeg vetroparka u Republici Srbije. Znam kako se radila studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Znam kako je izgledao javni uvid. I znam kako su je ispitivali i lokalni stručnjaci, i međunarodni finansijeri koji su finansirali taj projekat. Ali u ovom projektu će takođe biti i međunarodni finansijer", rekla je Brnabić.

Dodaje da međunarodni finansijeri imaju dodatno kontrolne mehanizme.

Svima je u interesu da se poštuju najstroži ekološki standardi

Navela je da je svima u interesu da se poštuju najstroži standardi zaštite životne sredine prilikom iskopavanja litijuma u okviru projekta "Jadar" odbacujući tvrdnje dela opozicije da nema novih garancija Nemačke.

"Kažu nema novih konkretnih garancija da će se poštovati zaštita životne sredine. To zaista samo laik može da kaže. Zato što, ako ne postoje garancije da će se poštovati svi najbolji, najstroži standardi zaštite životne sredine, onda ni litijum sam po sebi ne vredi ništa. Zato što ga niko neće kupovati. Ni te baterije koje se proizvode od takvog litijuma niko neće kupovati. Dakle, svima je u interesu, čak i u ekonomskom interesu da se poštuju najstroži standardi za zaštitu životne sredine.", rekla je Brnabić na konferenciji za štampu u Narodnoj skupštini.

Ona je to rekla povodom tvrdnji koje je kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izneo na konferenciji za štampu, nakon sastanka (ZLF, PSG, DS) sa državnom sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke Franciskom Brantner. Brnabić se osvrnula i na tvrdnje tog dela opozciije da je priča o lancu proizvodnje "laž kojom vlast anestezira narod" i koji su izrazili sumnju da će se u Srbiji izgraditi fabrika baterija.

Brnabić je pokazala LFP litijumsku bateriju najnovije generacije, koja ne sadrži nikl i koja je, prema njenim rečima, bolja za životnu sredinu i navela da takve baterije postoje trenutno samo u Kini i Srbiji.

"Pozvala sam sve narodne poslanike, ukoliko žele, da krenu sa mnom u Suboticu da zajedno obiđemo Srpsku kompaniju 'ElevenEs' koja proizvodi ne samo ove LFP baterije za električne automobile, već proizvodi takođe i baterije za velike sisteme za skladištenje energije. Dakle, ovo već postoji u Srbiji. Žao mi je što oni misle da mi imamo potencijal samo da budemo kopači litijuma", rekla je Brnabić.

Podsetila je i da konglomerat Stelantis počinje sa proizvodnjom električnih automobila u Kragujevcu i da samim tim već postoji značajan lanac proizvodnje u Srbiji.

"Da imate i vaš litijum, onda bi to značilo da veoma lako i svi ostali dolaze. Žao mi je što ljudi iz Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke, ne znaju baš nimalo o bilo čemu od toga, ali volela bih da ne nipodaštavaju našu pamet, našu sposobnost, naše mlade i talentovane ljude kakav je ElevenEs", navela je Brnabić.

Podsetila je da su predstavnici te kompanije i danas bili prisutni na Samitu o strateškim sirovinama u Beogradu i da su zajedno sa kompanijama Mercedes-Benc, Rio Tinto, Stelantis, Nemačkom razvojnom bankom KFW i drugim potpisali pismo o namerama o razvoju državnog, integrisanog i konkurentnog sistema e-mobilnosti u Republici Srbiji radi podrške srpskom ekonomskom rastu i otvaranju visoko kvalitetnih radnih mesta.

"Vladavina prava je važna za nas. Reforme u oblasti vladavine prava će nas svakako dovesti bliže Evropskoj uniji. Implementiramo te reforme u našem interesu, u interesu Srbije, svih naših građana, litijum sa tim nema nikakve veze. Ali vidite, oni uvek polaze od sebe i da je to ili-ili. Ako ti dam litijum, e onda ne moram da implementiram više reformi u oblasti vladavine prava", rekla je Brnabić.

Projekat Jadar važan za budućnost zemlje, opoziciji smeta vlast, a ne litijum

Brnabić je rekla i da je projekat "Jadar" jako važan za budućnost Srbije i da je neverovatno licemerje predstavnika opozicije koji, kako je rekla, nisu protiv litijuma nego protiv vlasti.

"Odgovoriću na svaku izgovorenu neistinu ili glupost kojoj su izloženi građani Srbije. U poslednjih nekoliko dana, ali i kontinuirano od 2022. godine kada se u Srbiji obeležavala 21 godišnjica bivstvovanja i rada Rio Tinta u zemlji", rekla je Brnabić na konferenciji za medije u Skupštini.

Ona je rekla da je tada neko počeo da se buni protiv Rio Tinta, a ne ranije.

Brnabić je uputila čestitke Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na potpisanom Memorandumu o održivim sirovinama i na uspešno održanom Samitu o strateškim sirovinama.

"Mislim da je vredno pomenuti da je ovo prvi put da u ovako važnim vremenima kada se svet menja iz korena Srbija igra centralnu ulogu, a ne posmatra sa margina", rekla je Brnabić.

Komentarišući održanu konferenciju za novinare Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke i ono što je ranije moglo da se čuje od Dragana Đilasa i Stranke slobode i pravde Brnabić je rekla da oni nemaju problem sa litijumom ni bojazan kada je u pitanju zaštita životne sredine već je njihov osnovni problem vlast.

"Citiraću, kako kažu predstavnici ovih stranki i pokreta i Đilas - u ovom trenutku i na ovaj način ne sme biti govora o litijumu. Oni su protiv iskopavanja litijuma u ovom trenutku sa ovakvom vlašću, dakle nisu protiv iskopavanja litijuma", istakla je Brnabić.

Njima smeta vlast, dodala je, i to je suština čitavog problema.

Brnabić je istakla i da opozicioni predstavnici optužuju aktuelnu vlast da su korumpirani da bi sproveli projekat "Jadar".

"Ali ko je nas korumpirao ? Nemačka, EU? Ako optužujete nas za korupciju onda su i oni. Ako smo mi korumpirani i zato radimo ovaj posao, onda je i EU? Ili pričate budalaštine i neistine", rekla je Brnabić.