6. septembar 2024 11:33

Vladimir Crnojević: Srbija mora da radi po standardima EU, cilj zajedničko i optimalno rešenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Crnojević: Srbija mora da radi po standardima EU, cilj zajedničko i optimalno rešenje

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktor Instituta BioSens prof.dr Vladimir Crnojević izjavio je danas da je zadatak naučne zajednice vezano za projekat "Jadar" da se iskoriste sva znanja, svi podaci koji su godinama skupljani i sve metode koje danas postoje da bi se došlo do kvalitetnih, nepristrasnih i naučno utemeljenih rešenja za iskopavanje i preradu litijuma.

Da bi uticaj iskopavanja i prerade litijuma bio minimalan na životnu sredinu, Crnojević je za Tanjug rekao da je neophodno da se urade sve dostupne i poznate analize, istakavši da Srbija ima vrlo respektabilne naučne institucije iz domena inženjerstva, rudarstva, mašinstva, geodezije, biologije i životne sredine.

"Cilj svega jeste održivi razvoj, mi ne možemo da stanemo ali on mora biti održiv u smislu da sačuvamo životnu sredinu i da sve u čemu živimo bude ostavljeno i narednim generacijama. Samim tim mi moramo sve stručnjake, naučnike da stavimo za jedan sto i da oni dođu do zajedničkog mišljenja. Prepucavanje ne vodi ničemu, treba da se iskoristi pamet i znanje koje ovde postoji", poručio je profesor.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa