6. septembar 2024 12:11

Osmi dan blokade srpskih institucija na severu KiM; Todić: Saslušanje je klasičan politički proces

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osmi dan blokade srpskih institucija na severu KiM; Todić: Saslušanje je klasičan politički proces

Foto: TANJUG/STR

KOSOVSKA MITROVICA - Tzv. kosovska policija osmi dan blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, a na saslušanju je predstavnik Srpske liste Zoran Todić, jednog od petorice čelnika srpskih institucija koji su dobili pozive na razgovor u policiji zbog navodnog falsifikovanja dokumenata.

U međuvremenu je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao u Prištinu, gde je rekao da je tokom sastanka sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem dogovoren naredni sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

U izjavi novinarima nakon sastanka, Lajčak je rekao da se datum sastanka ne može objaviti bez koordinacije sa drugima ne iznoseći više detalja o tome, prenosi Reporteri.

Todić: Saslušanje klasičan politički proces, udar na sve što je srpsko

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je danas, posle saslušanja u tzv.kosovskoj policiji na koje je pozvan zbog navodnog falsifikovanja dokumenata, da je u pitanju klasičan politički proces i udar na sve što ima veze sa Srbijom.

"Očigledno je da se ovde radi o nekom krivičnom delu koje postoji u njihovom krivičnom zakoniku. Suština je ovde da se unazad četiri godine i svih prethodnih godina vrši strahovit pritisak na sve što je srpsko ovde i što je ostalo da funkcioniše i da živi na Kosovu i Metohiji. Nema sumnje da je ovo klasičan politički proces i udar na institucije Republike Srbije", kazao je Todić.

Saslušanje Todića i još četvorice čelnika srpskih institucija na severu KiM usledilo je nakon što su privremene prištinske institucije    prošlog petka nasilno zatvorile zgrade institucija Republike Srbije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.
On je izjavio da su on i njegove kolege radili odgovorno u interesu svih građana, i da ovde nisu problem pojedinci, već da se izvrši pritisak, dodatno oteža život Srbima i zabranjuje sve što je srpsko. 

"U prisustvu advokata sam danas ovde dao jednu izjavu, pitanje je na šta su sve spremni u Prištini i šta će sve da čine u smislu dodatnih pritisaka u narednom periodu. Ova odluka o ukidanju i zatvaranju srpskih institucija na Kosovu i Metohiji dodatno će da oteža i onako težak položaj srpskog naroda", rekao je on.

Todić je naglasio da očekuje i dodatni pritisak i da je ovo samo još jedan u nizu koraka koji će načiniti privremene prištinske institucije u vezi s krivičnim prijavama koje su podignute protiv njega i njegovih kolega.