19. februar 2023 17:36

Milovan Božinović: Šolc-Makronov plan nije smrtna presuda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milovan Božinović: Šolc-Makronov plan nije smrtna presuda

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović ocenio je danas da Šolc-Makronov plan o rešavanju kosovskog pitanja nije "smrtna presuda" za Srbiju već, kako je rekao, dokument sa kojim se može dalje raditi.

Božinović je za Tanjug rekao da je prihvatanje tog plana osnova da se bavimo drugačijom, produktivnijom i perspektivnijom politikom.

Komentarišući izjavu ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka da Srbija ne treba da prihvati francusko-nemački sporazum o KiM, Božinović je rekao da, ukoliko Srbija prihvati taj plan, a on u nekoj perspektivi vodi i do tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, onda uloga Rusije tu više ne postoji.

"Ima još jedna stvar na koju se ne obraća dovoljno pažnje. Rusija inače kao velika sila ima svoje interese, što je i normalno u spoljnoj politici i uvek su joj njeni interesi na prvom mestu. Oni neće imati naročitog interesa da tzv. Kosovo bude u UN, čak i da mi kažemo radite šta hoćete", rekao je Božinović.

Dodao je da bi time Rusija u UN dobila "fanatičnog antiruskog člana" i da im to ne treba.

Međutim, ukazao je da se po običajima Ujedinjenih nacija članstvo države za koju ne postoji nikakva prepreka da bude članica te međunarodne organizacije ne sprečava zato što se to nekome ne dopada.

"Velika sila to ne sme da radi, to bi uništilo princip UN", rekao je Božinović koji smatra da je ova akcija Rusije "očigledno koordinisana od strane Zaharove i Harčenka" u suštini više ih diskreditovala nego što su nešto postigli.

"To je nemoć koja će ostati bez svojih efekata. Ako na kraju čitava ova priča spadne na to da Rusi neće da prihvate tzv. Kosovo u UN jer im se zamerilo iz nekog njihovog razloga, to je onda rušenje principa UN, a to ne sme da se radi", zaključio je Božinović.