17. jul 2023 15:43

Čačak: Vodosnabdevanje uredno, apel građanima da racionalno troše vodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čačak: Vodosnabdevanje uredno, apel građanima da racionalno troše vodu

Foto: Tanjug/video

ČAČAK - Grad Čačak, uz Gornji Milanovac, Arilje, Požegu i Lučane, napaja se vodom sa regionalnog vodovodnog sistema "Rzav", potrošnja je usled visokih dnevnih temperatura izrazito povećana, ali se odvija uredno.

"Potrošnja je znatno povećana. Mi smo juče, kada nije radila privreda, imali prosečnu dnevnu potrošnju od 500 sekundnih litara, što su ogromne količine vode. Popodne je to prešlo i u 600 litara, zato što se voda nenamenski koristi. Voda je jeftina, nema ekonomsku cenu", izjavio je Tanugu Božidar Gavrilović, tehnički rukovodilac „Vodovoda” Čačak.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku situacija sa vodosnabdevanjem i dalje je pod kontrolom i potpuno je normalna, iz jednostavnog razloga, što prvi put posle mnogo godina, u ovom periodu na Rzavu ima dovoljno vode.

"To je posledica enormnih kiša iz maja i juna. Protok je odličan, ali to ne znači da vodu treba da koristimo nenamenski, to ne znači da treba da povlačimo ogromne količine vode da praznimo cevovode. Pa nam se noćas dogodi havarija u Ulici Bogdana Teofilovića, dođe do pucanja cevi, što je leti prosto nezamislivo", rekao je on.

"Naglo povlačenje vode dovodi do pražnjenja delova cevovoda i stvaranja vazdušnih čepova, što je idealna kombinacija za pucanje cevi. I sada moramo stanarima u toj ulici da objašnjavamo zašto nemaju vode na plus 40 stepeni ”, rekao je Gavrilović.

On je kazao da u gradu Čačku za sada ima dovoljno vode u rezervoarskim prostorima i da osim te jedne havarije, cevovodi izdržavaju pojačanu potrošnju, ali apeluje na građane da vodu koriste racionalno, samo za osnovne životne potrebe, a nikako za navodnjavanje biljnih kultura.

"Zaista molimo građane da vodu koriste racionalno. Ne zato što je nema nego da bi očuvali sistem vodosnabdevanja. Vode ima potpuno dovoljo ali ona treba da se koristi potpuno namenski, za humane potrebe, dakle za sve ono što vam je potrebno u porodici. Za polivanje i zalivanje mora se naći neka alternativa”, kazao je za Tanjug Gavrilović.

U narednom periodu ne očekuju se restrikcije vodosnabdevanja sa vodosistema „Rzav”.

"Prema informacija koje imamo sa 'Rzava', oni očekuju da budemo potpuno mirni, ali sa normalnom potrošnjom do sredine avgusta. Jer ovo se nikada nije desilo da ima ovoliko vode. Dakle, ima preko četiri kubika u živom toku. Prošle godine u ovo vreme imali smo manje od 1.000 litara. Ali, s obzirom na to da sada najavljuju period bez bilo kakvih padavina, kiše su očito prošle, nivo vode na Rzavu počeće postepeno da pada pa ćemo pratiti situacij", relao je Gavrilović.

"Mi smo formirali akumulaciju Parmenac, imamo dodatnih 120 litara iz našeg izvorišta. To je higijenski potpuno ispravna voda za piće i to upućujemo kompaniji 'Sloboda' koja je naš najveći potrošač i naselju Beljina iznad kompanije. Sve ostalo ide za grad”, zaključio je Gavrilović.