10. april 2024 12:50

Miloš Laban: Francuska vodeća zemlja u EU, nije mudro vezivati se za Nemačku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Laban: Francuska vodeća zemlja u EU, nije mudro vezivati se za Nemačku

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički analitičar Miloš Laban ocenio je danas da je posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučić Francuskoj, Srbija položila ispit u novoj diplomatskoj ofanzivi i na neki način se odvojila od uticaja Nemačke za koju se, smatra on, nije mudro politički i dalje vezivati.

"Na neki način smo se malo odlepili od nemačkog uticaja, Nemačka je sada zajedno sa Ruandom inicijator rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici koji potencijalno može da nam nanese veliku štetu. Politički i dalje se vezivati za Nemačku kako je to nekada bilo u vreme Angele Merkel, nije mudro", izjavio je Laban za Tanjug.

Kako je naveo, Francuska je sada vodeća zemlja EU koja za razliku od Nemačke nije u ekonomskim problemima i geografski je udaljena od centra sukoba u Ukrajini koji je u toku, za razliku od Nemačke koja ima problem sa zahtevom Poljske za ratnu štetu od 1.300 miljardi evra, koji je, dodaje on, Nemačka odbila.

"S druge strane, Nemačka ima kod nas fabrike i investicije gde 75.000 radi u tim fabrikama, a u Francuskim za sad samo 11.000. Tu je otvoren prostor za saradnju, naročito u vezi s tim što je želja Francuske da širi svoj uticaj i u EU, ali i u onim zemljama koje gravitiraju ka EU. To su zemlje Zapadnog Balkana gde je Srbija na prvom mestu i po brojnosti i po privrednoj snazi", ocenio je on i dodao da šireći uticaj na Srbiju, Francuska ostvaruje i neke svoje ciljeve.

Laban smatra da su se Vučićevom posetom Francuskoj značajno povećale šanse da rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN 27. aprila ne bude usvojena jer je, ističe on, za usvajanje rezolucije potrebna određena većina i da bi uzdržani glasovi značili glasove za Srbiju.

Govoreći o ugovoru za nabavka francuskih višenamenskih borbenih aviona "rafal", Laban je izjavio da će od momenta potpisivanja ugovora do realizacije proći meseci ili godine jer to nije roba koja se nalazi na lageru, što smatra on, pokazuje da je to dugoročni znak i interes Francuske da gde god može ispolji razumevanje.

"Ako ne može baš da stane na našu stranu, onda da ispolji razumevanje. Ovo što sada mi imamo kao akutni problem, to je ovaj Kurtijev režim i situacija koja je na Kosmetu. Iza Kurtija je nemački uticaj i on se uvek pozivao na Nemačku, čak mu je Nemačka pružala zaštitu u momentu kada su SAD htele da ga pomere s tog mesta. Francuska nikada nije bila iza tog interesa na Kosmetu, naprotiv", smatra on.

Laban je dodao da smatra da prijatelji Srbije iz Rusije i Kine neće imati ništa protiv da Francuska pomogne Srbiji u teškoj situaciji.