3. maj 2024 14:26

Đurić i ministarka Esvatinija razgovarali o saradnji i podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić i ministarka Esvatinija razgovarali o saradnji i podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folilom Šakantu o prijateljstvu dve zemlje i intenziviranju političkog dijaloga, ali i o podršci koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Đurić i Šakantu su potpisali Opšti sporazum o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o osnivanju Mešovite stalne komisije za saradnju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić istakao je da je Srbija posvećena razvoju prijateljstva i svestranih odnosa sa Kraljevinom Esvatini i svim državama i narodima afričkog kontinenta, podsetivši da te veze datiraju još iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i baziraju se na uzajamnoj podršci.

Ministar je izrazio zahvalnost Kraljevini Esvatini na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i upoznao je sagovornicu o toku dijaloga Beograda i Prištine i problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Podvukao je da je Srbija nedvosmisleno posvećena miru i pronalaženju trajnog i održivog rešenja, uz puno poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Đurić je informisao sagovornicu o ekonomskim uspesima Srbije u protekloj deceniji i istakao da postoji snažna i nedvosmislena volja za unapređenje ekonomske saradnje sa Esvatinijem.

Sagovornici su konstatovali da ekonosmki odnosi dve zemlje nisu dovoljno razvijeni, te su izrazili spremnost za jačanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.