27. jul 2024 19:32

Dodik: Svaki uspeh koji Srbija postiže je od velikog značaja za sve njene građane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Svaki uspeh koji Srbija postiže je od velikog značaja za sve njene građane

Foto: Tanjug video

PARIZ - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je svaki uspeh koji Srbija postiže od velikog značaja za sve njene građane i da predstavljaju veliki dar i istovremeno vrstu naše prezentacije u svetu, a da je jedan od takvih uspeha i otvaranje Srpske kuće u Parizu, koju je opisao kao impozantnu.

Dodik je rekao za Tanjug da boravi u Francuskoj kako bi podržao sportiste koji učestvuju na Olimpijskim igrama (OI) i da među njima u svim disciplinama ima mnogo onih koji su poreklom iz Republike Srpske.

"Ovo što smo ovde imali priliku da vidimo jeste ukupna prezentacija Srbije, ne samo sportska, nego i prezentacija onoga što jeste privreda i svega onoga što je nesumljiv uspeh Srbije u poslednje vreme, a koji se tiče infastrukturnog i svakog drugog razvoja", rekao je Dodik.

Naveo je da je preduslov učestvovanja i predstavljanja na način na koji su to učinili naši sportisti da iza sebe imaju uspešnu zemlju.

Dodik je dodao da smatra da zbog tog uspeha dolaze pokušaji destabilizacije iznutra, a i od gotovo svih u okruženju koji, kako je rekao, na Srbe gledaju kao na remetilački faktor.

Rekao je da iz Sarajeva dolazi veliki broj političkih napada na Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića, ali i to da oni koji to rade ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, niti Sarajevo jer "oni predstavljaju samo puko ispražnjeno Sarajevo od Srba i ništa drugo".

Govoreći o argumentu hrvatskih vlasti za zabranu ulaska crnogorskim zvaničnicima u Zagreb za koje tvrde da su pod velikim uticajem Aleksandra Vučića, Dodik je rekao je narod kategorija koja ne može "tek tako da se prevesla" i da ceni uspešno vođenje svake države.

"Očekujem da se zapitaju zašto njihovi političari i državnici ne stoje tako sjajno u narodu kao što je to slučaj sa funkcionerima i državnicima iz srpskog nacionalnog bića", rekao je Dodik.

On je naveo da niko od kritičara Srbije iz okruženja ne može da poništi Jasenovac i činjenicu da je to genocid i da je Jasenovac glavna asocijacija na reč genocid, dok Srebrenica ni po čemu sa tim nije uporediva.

"Ne, Jasenovac je neuporediv sa Srebrenicom po načinu na koji su Srbi ubijani, po obimu, po broju, trajanju. To je trajalo četiri godine i nisu prestali, čak su nastavili da ubijaju Srbe i u momentu kad je Nemačka kapitulirala. Upoređivati Jasenovac sa Srebrenicom zaista nije ispravno ni politički, ni istorijski, ni činjenično i nema nikakvog smisla", istakao je Dodik.

Dodao je da je podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici zapravo pokušaj da se optereti srpski narod, kao i da ona nije ispravna, jer se njome ništa neće rešiti.

Govoreći o pisanju bosanskih medija da je u ratu sa odlazećim američkim ambasadorom u Sarajevu Majklom Marfijem, Dodik je rekao da "se nije potukao s njim" i da već nekoliko godina ne želi da se sretne sa takvim ljudima koji koriste snagu SAD na način svojstven Marfiju, kao i da vrlo dobro zna da njegov stav nije stav svih Amerikanaca, ali da će oni uvek podržati svog službenika u inostranstvu.

"Taj Marfi je nekada bio asistent bivšeg američkog ambasadora pri UN Ričarda Holbruka koji se pravično odnosio prema Dejtonskom sporazumu, dok je sve suprotno ono što sad Marfi nama pokušava da nametne i mi smo se tome suprotstavili", rekao je Dodik.

Dodao je da bi Marfi sa predstavnicima Republike Srpske mogao da razgovara o odnosu SAD i Republike srpske, a ne da se meša u unutrašnje stvari BiH kao što to čini.

"Ne prođe dan da nešto ne učini u tom pogledu. Kada ga nešto ozbiljno upitate, on beži od toga i krije se iza autoriteta SAD. Zato je on jedan običan luzer", rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska legitimna, legalno i međunarodno priznata, kao i da je potpisnik međunarodnih sporazuma i da se, po tumačenju Venecijanske komisije, smatra subjektom međunarodnog prava jer je potpisala svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma.

"Republika Srpska sasvim otvoreno može da izađe na bilo koji scenu, pa i sportsku, i privrednu, i svaku drugu. To što se nekome ne sviđa, to ne znači da mi treba da odustanemo. Kao i obično, ako kod Srba uvek nešto osporavate, uvek ćete u masovnoj količini dobiti upravo takav odgovor", zaključio je Dodik.