20. april 2023 19:36

Lavrov: Ograničenja EU na uvoz ukrajinskog žita potvrđuju ruske procene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: Ograničenja EU na uvoz ukrajinskog žita potvrđuju ruske procene

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP/

HAVANA - Restrikcije koje su zemlje članice Evropske unije uvele na uvoz ukrajinske hrane, potvrđuju rusku procenu situacije u vezi sa Sporazumom o žitu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"To potvrđuje naše procene da, za razliku od inicijativa koje je najavio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš o potrebi da se pomogne najsiromašnijim zemljama, ukrajinska strana na sporazum o žitu gleda kao na komercijalni dogovor i kao takav, teško da može da pomogne trećim zemljama", rekao je Lavrov na konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Rodrigezom Pariljom, prenosi TAS S.

Ruski šef diplomatije je istakao da gotovo ništa nije urađeno da se otklone prepre kada je reč o izvozu ruskog žita i đubriva u okviru Crnomorske inicijative.

"Što se tiče drugog i neizostavnog dela inicijative generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, konkretno kada govorimo o otklanjanju bilo kakvih prepreka na putu ruskog izvoza đubriva i žitarica, zapravo ništa nije urađeno“, rekao je Lavrov.

Tokom sastanka sa kubanskim kolegom, pozvao je Rodrigeza Parilju da poseti Rusiju.

"Pozvao sam ministra spoljnih poslova Kube u posetu Rusiji. Verujem da ćemo u dogledno vreme moći da saopštimo raspored", rekao je Lavrov, prenosi TAS S.