1. decembar 2023 09:52

Vuković: Dolazak Lavrova u Skoplje bila prilika za dijalog

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuković: Dolazak Lavrova u Skoplje bila prilika za dijalog

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković izjavio je danas da je dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na Savet ministra OEBS-a u Skoplju bila prilika za dijalog od velikih geopolitičkih razloga, pa sve do taktičkih razloga u samom OEBS-u jer je Rusija sprečila da Litvanija postane predsedavajuća OEBS-om 2024. godine, i postigla da predsedavajuća bude Malta koja nije članica NATO-a.

On je za Tanjug rekao da su američki državni sekretar Entoni Blinken, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i zemlje koje su bojkotovale sam dolazak na konferenciju OEBS-a u Skoplje zbog prisustva Lavrova, izbegli da komuniciraju i da se suretnu sa njim.

Vuković smatra da je Lavrov u pravu kada kaže da je OEBS na ivici propasti, ali dodaje da tome jednim delom doprinosi Rusija, jer ne uplaćuje u budžet OEBS-a i jer ga kritikuje.

"S druge strane sve je to deo političke pa i lobističke borbe da se svoja pregovaračka i politička pozicija ojača. Znači i jeste i nije u pravu", izjavio je on.

Odgovarajući na pitanje da li je dolazak Lavrova u Skoplje pobeda ruske diplomatije ili OEBS-a, Vuković je rekao da tamo gde se donose odluke i gde se nalaze nosioci političke moći treba biti prisutan, i dodao da bi u tom smislu to moglo da se posmatra kao pobeda Rusije.

"S druge strane sve suprotnosti i sve zamerke su ostale, tako da i politički zapad može da smatra da time što je na određeni način bio bojkotovan i imao poteškoće, da je to na neki način i njihova pobeda jer je istina uvek stvar interpretacije", naveo je on.