27. jun 2024 15:47

Viktor Orban: Evropski birači prevareni, ne podržavamo sramni dogovor o raspodeli funkcija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Viktor Orban: Evropski birači prevareni, ne podržavamo sramni dogovor o raspodeli funkcija

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BRISEL  - Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, povodom dogovora tri političke grupacije u Evropskom parlamentu o raspodeli vodećih funkcija u EU, koji je nazvao "sramnim", da su evropski birači prevareni.

Orban je na društvenoj mreži Iks optužio Evropsku narodnu partiju (EPP) da je formirala "koaliciju laži sa levicom i liberalima".

"Ne podržavamo ovaj sramni dogovor!", poručio je Orban, u vreme kada se održava samit lidera EU u Briselu, na kojem se očekuje da će šefovi država i vlada EU doneti odluku o tome ko će biti novi predsednik Evropske komisije, ko će biti novi predsednik Evropskog saveta, a ko će biti novi visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Ranije ove nedelje šestoro pregovarača iz tri političke grupacije u Evropskom parlamentu - EPP, socijaldemokrata i liberala postiglo je dogovor da nominuju aktuelnu predsednicu Komisije Ursulu fon der Lajen za drugi mandat, da bivši portugalski premijer Antonio Košta iz redova socijaldemokrata bude predsednik Evropskog saveta, dok bi premijerki Estonije Kaji Kalas iz redova liberala trebalo da pripadne mesto šefa evropske diplomatije.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čija je politička grupacija Evropski konzervativci i reformisti postala treća po veličini u EP nakon evropskih izbora i svrgla liberale sa tog mesta, osudila je ovakav dogovor političkih grupacija.

Meloni je rekla da je "nadrealno" da se mišljenje evropskih birača ne uzima u obzir.