1. jul 2024 06:13

Fransoa Oland pozvao birače da blokiraju Nacionalno okupljanje u drugom krugu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fransoa Oland pozvao birače da blokiraju Nacionalno okupljanje u drugom krugu

Foto: , Pool via AP/Caroline Blumberg

PARIZ - Bivši francuski predsednik Fransoa Oland, kandidat Novog narodnog fronta na vanrednim parlamentarnim izborima, pozvao je birače da blokiraju Nacionalno okupljanje u drugom krugu izbora koji će biti održani 7. jula.

"Imamo imperativnu dužnost da obezbedimo da ekstremna desnica ne uspe da ima većinu u Narodnoj skupštini. I ako ne budemo mobilisani kao nikada ranije za ovaj drugi krug, ovaj rizik, ova pretnja može da se prevede u delo", rekao je on svojim pristalicama okupljenim u Tilu.

On je pozvao na što je moguće šire, bez obzira na odluke političkih štabova, okupljanje svih onih "koji se prepoznaju u vrednostima Republike"

"Imamo još veću odgovornost: da pozovemo sve birače, van njihovog glasanja u prvom krugu, da sprečimo pobedu ekstremne desnice", poručio je Oland, prenosi "Parisien".

Oland (69), koji se vratio u politiku posle sedam godina, bio je prvi u prvoj izbornoj jedinici Korez. On je sakupio 37,7 odsto glasova, ispred kandidata Nacionalnog okupljanja (RN) Mejte Pužea i odlazećeg poslanika republikanaca Fransisa Duboa sa oko 30 odsto glasova.