11. jul 2024 15:50

Izrael: U UNRWA radi 100 operativaca Hamasa, zatraženo njihovo otpuštanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael: U UNRWA radi 100 operativaca Hamasa, zatraženo njihovo otpuštanje

Foto: Shutterstock.com/Anas-Mohammed

TEL AVIV  – Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je u Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) zaposleno 100 terorista operativaca Hamasa i zatražilo od te organizacije da ih odmah otpusti.

U pismu šefa biroa za Bliski istok izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Amira Vajsbroda navodi se da je prisustvo terorista Hamasa u UNRWA “kontinuirani razlog za zabrinutost” izraelskih zvaničnika, prenosi danas Foks njuz.

“Proteklih meseci Izrael je otkrio da je UNRWA u Pojasu Gaze zaposlila na stotine terorista, pretežno pripadnika Hamasa i Palestinskog islamskog džihada (PIJ), a neki od njih zauzimaju visoke pozicije u organizaciji UN ili u Hamasu”, kaže se u pismu.

Vajsbrod je dodao da je u pismu priložen dokument sa imenima 100 pripadnika Hamasa koji su trenutno zaposleni u UNRWA u Gazi.

On je naveo da je to samo mali deo terorista operativaca koje zapošljava ta organizacija UN, kao i da će u budućnosti obelodaniti još njihovih imena.

“Izrael očekuje od vaše organizacije da odmah otpustite svakog pripadnika Hamasa ili PIJ, a njihov rad u UNRWA predstavlja rizik po bezbednost Izraela i predstavlja kršenje principa neutralnosti”, ukazao je ambasador u pismu, dodajući da će spisak sa imenima biti upućen i glavnim donatorima UNRWA.

Izraelska vlada je u više navrata slala dokumente i fotografije sa dokazima da teroristi Hamasa rade u organizaciji UN, a ova agencija je ranije prihvatala autentičnost tih informacija.

U januaru je generalni komesar UNRWA Filip Lazarini saopštio da je otpustio članove osoblja koji su učestvovali u napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra i pokrenuo istragu tim povodom.

Lazarini je, međutim, nedavno odbacio kritike Izraela na račun svoje organizacije, navodeći da ta zemlja sada želi da okonča operacije UNRWA, i da će, ako se ne suprotstave, sledeće na redu biti druge međunarodne agencije i organizacije UN što bi dodatno potkopalo multilateralni sistem.