8. decembar 2022 12:00

Košarkaš Jovan i fudbalerka Vanja su talenti o kojima se priča i poručuju: Srbija je zemlja sporta!

Autor: Tanjug

podeli vest

Košarkaš Jovan i fudbalerka Vanja su talenti o kojima se priča i poručuju: Srbija je zemlja sporta!

Foto: Tanjug

U jeku trenutnih sportskih događaja verovatno ćete na ulicama širom naše zemlje čuti kako je Srbija zemlja sporta. Od košarke do fudbala, tenisa, vaterpola, odbojke i mnogih drugih sportova, zaista pehara na najvećim takmičenjima nije manjkalo. A iza svakog velikog uspeha koji potekne iz naše zemlje kriju se ovakve priče.

Nije još prohodao, a Jovanu je košarkaška lopta već bila u rukama. Na terenu za basket u kraju gde je odrastao igrao je njegov stariji brat, dok je on bio samo posmatrač. Nadajući se da će jednog dana i on moći da zapuca na koš.

"Košarku sam zavoleo jako rano, još kao trogodišnjak. Uzimao sam loptu kad mi brat i njegovi drugovi daju i pokušavao da pogodim koš. Nije mi uspevalo. Ipak, s godinama sam dobio osećaj u prstima i zglobovima i sad mi pogađanje koša dolazi prirodno", kaže mladi Jovan Bikić. 

Ljubav prema lopti od malih nogu imala je i Vanja. Iako se odlučila za sport koji, neko će reći, nije karakterističan za devojčice, od prvog trenutka počela je da niže uspehe. 

"Nepune četiri godine sam imala, jedva sam znala i da hodam. Tu su mi okolo starije drugarice pomagale. Naučie su me neke trikove što i nisam znala šta su. I onda, zato što su mi pomagale, svaki trening mi je bilo sve lakši i lakši i sve mi se više i više sviđalo", priča ova talentovana devojčica.