15. decembar 2022 12:00

Od kašika na licu do sklekova na jednoj ruci: Kako žive srpski Ginisovi rekorderi?

Autor: Tanjug

podeli vest

Od kašika na licu do sklekova na jednoj ruci: Kako žive srpski Ginisovi rekorderi?

Foto: Tanjug

Ginisova knjiga rekorda od pedesetih godina do danas predstavlja za većinu čovečanstva nešto nedostižno. U ovu bibliju ljudskih dostignuća i neobičnih pojava upisali su se milioni ljudi, od kraljice Elizabete do čoveka sa najdužim jezikom. Među njima našlo se i 15-oro Srba, a mi smo upoznali dvojicu: poslednjeg i najvećeg Ginisovog rekordera u našoj zemlji. 

Pored Paraćina postoji selo koje je naizgled kao i svako drugo. Ali u ovom mestu živi čovek koji je jedan od najvećih Ginisovih rekordera svih vremena.

"Prvi rekord je bio najviše kašika balansiranih na licu, 21. Znači za četiri sam preskočio. Međutim dobio sam i konkurenciju veliku. Bio je tu neki Rus iz Sankt Peterburga koji je pokušao da obori taj moj rekord. Međutim ja i on smo skoro nekoliko meseci bili u duelu i takmičili smo se. I onda sam ja došao do rekorda najviše kašika balansiranih na licu 31 istovremeno, tako da taj rekord je ostao i dan danas. Rus nije mogao da pobedi, a ni ja nisam uspeo da ga pobedim eto već devet godina", priča Dalibor Jablanović, najveći srpski Ginisov rekorder. 

Osim Dalibora, u Ginisovu knjigu rekorda uspelo je da se upiše još 14 Srba. Prva među njima bila je stjuardesa koja je prezivela najduži pad bez padobrana, a zatim su se upisivali najjači ljudi u našoj zemlji, oni koji kroz svoje telo sprovode struju, frizer koji pravi najdužu pletenicu, kuvar koji pravi najveće jelo od kupusa, pa čak i Novak Đoković. A poslednji Srbin koji je uspeo da se nađe na stranicama najpoznatije knjige na svetu je Davor Ćajić. Sa urađenih 179 sklekova na jednoj ruci za samo 180 sekundi.