28. jun 2024 09:18

Skupština Crne Gore danas odlučuje da li će raspravljati o Predlogu rezolucije o Jasenovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština Crne Gore danas odlučuje da li će raspravljati o Predlogu rezolucije o Jasenovcu

Foto: Shutterstock.com/smith371, ilustracija

PODGORICA - Na dnevnom redu današnje sednice crnogorskog parlamenta trebalo bi da se nađe i Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Dopunu dnevnom reda zasedanja zatražio je juče predsednik Skupštine Andrija Mandić.

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine.

Ako rezolucija bude usvojena, 22. april će se obeležavati kao Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, Skupština Crne Gore će svake naredne godine na taj dan slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije u Jasenovcu.

"Uvereni da su znanje i svest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog sveta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili verskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava, rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi”, navodi se u Predlogu rezolucije.

Navodi se, između ostalog, da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma.